Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διογκώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΒΟΝΝΗ.-

Διευρύνεται ο αγώνας των Γερμανών φοιτητών και οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν αυτή την εβδομάδα σε μία προσπάθεια να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση και να άρει κατ' αρχάς το νέο νομοσχέδιο. Επίσης για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα που αφορά στα οικονομικά αιτήματα για την αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας, λόγω της στενότητας των οικονομικών πόρων, τόσο από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και από πλευράς των κρατιδίων, στων οποίων τη δικαιοδοσία ανήκει η εκπαιδευτική πολιτική.

Στις κινητοποιήσεις των φοιτητών η συμμετοχή στις αποχές και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διπλασιάστηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό σε εξήντα πανεπιστήμια, πολυτεχνεία και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έκλεισαν ήδη στη Γερμανία. Η εστία της φοιτητικής διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε χτες στο Μόναχο της Βαυαρίας, ενώ σήμερα έχουν ανακοινώσει και άλλα Πανεπιστήμια το κλείσιμό τους και υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα φτάσει τα εβδομήντα και η αιχμή των κινητοποιήσεων θα μεταφερθεί στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Ταυτόχρονα, το απεργιακό - διεκδικητικό κίνημα έχει επιτύχει να δημιουργήσει ένα ολόκληρο μέτωπο συμπαράστασης και συμπάθειας στον αγώνα τους από τους καθηγητές τους, αλλά και τους εργαζόμενους της χώρας. Μπροστά στο ολοένα και διογκούμενο κύμα των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από το αδιέξοδο, αλλά και την προοπτική ενός ευρύτερου μετώπου διαμαρτυρίας για την καταστολή του "κράτους πρόνοιας". Ετσι, στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε όλη τη χτεσινή μέρα, με θέμα τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ανεύρεσης λύσεων, προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι φοιτητές στη Γερμανία που είναι 1.800.000 - 75% περισσότεροι απ' ό,τι πριν είκοσι χρόνια - το εκπαιδευτικό προσωπικό όμως έμεινε αριθμητικά στάσιμο, οι αίθουσες και τα εργαστήρια φτάνουν με το ζόρι για τους μισούς, οι βιβλιοθήκες χαρακτηρίζονται "παλαιοπωλεία", η διάρκεια των σπουδών επιμηκύνεται προοδευτικά και επικινδύνως σε ποσοστά άνω του 50%. Ταυτόχρονα όμως, οι προϋπολογισμοί των κρατιδίων προβλέπουν περικοπές της τάξης του 30% και 35% και η Βόννη, πέρα από το πάγωμα του προϋπολογισμού, μελετά τη θέσπιση διδάκτρων και την κατάργηση της δωρεάν παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ