Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανοιχτή αντιπαράθεση πλούσιων και φτωχών

ΚΙΟΤΟ.-

Τη στάση που προτίθενται να ακολουθήσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες βρήκαν χτες ως άλλοθι οι Αμερικανοί για να μην προβούν σε γενναία μέτρα, που θα περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ετσι, η αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών που έφτασε χτες στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου γίνεται η παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον, διαμήνυσε πως το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα απορρίψει οποιαδήποτε παγκόσμια συμφωνία εξαιρέσει τις αναπτυσσόμενες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου από τους περιορισμούς στις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, που θεωρούνται υπεύθυνα για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

"Οι χώρες μας είναι οι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές και οι λιγότερο εξοπλισμένες για να τις αντιμετωπίσουν... Αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε τόση σημασία στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων του Κιότο", ανταπάντησε ο Τανζανός Μαρκ Μουαντόζια, πρόεδρος της ομάδας των 77 αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας, που έχει συνταχθεί μαζί τους.

Ο Μουαντόζια υπενθύμισε ότι η αμερικανική πρόταση να εμπλέξει τις φτωχότερες χώρες στους περιορισμούς εκπομπής των αερίων είναι αντίθετη με την "εντολή του Βερολίνου", η οποία ανέθεσε στις ανεπτυγμένες χώρες το 1995 να αναλάβουν μόνες τους τους περιορισμούς των αερίων - ρυπαντών, καθώς είναι υπεύθυνες για το 60% των αερίων αυτών.

Λίγο πριν είχε γνωστοποιηθεί η αμερικανική πρόταση, η οποία εν ολίγοις καλούσε να επιτραπεί σε κάθε χώρα να καθορίσει... μόνη της τα επίπεδα της μείωσης των εκπομπών αερίων, που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου!

Η αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν αναμενόμενη και οξύτατη. Οι αντιπροσωπείες των ευρωπαϊκών χωρών,οι οποίες επιδιώκουν δραστικότερες μειώσεις εκπομπών - κατά 15% και έως το έτος 2010 - καθώς και ένα ομοιογενές επίπεδο ελάττωσης των ρύπων στις ανεπτυγμένες χώρες, δήλωσαν ανοιχτά ότι απορρίπτουν την αμερικανική πρόταση.Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων, Αλμπερτ Σμιντ, το αμερικανικό σχέδιο είναι "θανατηφόρο" για τους στόχους της Συνόδου, περί μιας οικουμενικής και ομοιογενούς μείωσης των ρυπαντών, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Την ίδια ώρα μελέτη ερευνητών του ΟΗΕ υποστήριξε πως, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν στα σημερινά επίπεδα, τότε η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3,5 βαθμούς μέχρι το 2100! Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα προκληθούν ανυπολόγιστες, βιβλικές καταστροφές από την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας κατά ένα τουλάχιστον μέτρο από το λιώσιμο των παγόβουνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ