Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο κύμα βίας

ΙΡΟΥΝ.-

Το χρονικό της προαναγγελθείσας βίας επιβεβαιώνεται και η ένταση χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα των Βάσκων, μετά την τελευταία δολοφονική επίθεση σε πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, το βράδυ της Πέμπτης, που οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι είναι έργο της ένοπλης οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, της ΕΤΑ.

Αγνωστος οπλοφόρος, που πιθανολογείται ότι ήταν μέλος της ΕΤΑ, δολοφόνησε τον 64χρονο, Χοσέ Λουίς Κάσο,δημοτικό σύμβουλο και στέλεχος του κυβερνώντος "Λαϊκού Κόμματος" στην πόλη των Βάσκων Ρεντέρια, αργά προχτές το βράδυ. Ο άγνωστος κατάφερε να διαφύγει, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία απέκλεισε τη γειτονιά της κωμόπολης Ιρούν - κοντά στα ισπανογαλλικά σύνορα - όπου δολοφονήθηκε ο Κάσο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για συλλήψεις.

Η επίθεση θεωρείται - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της αστυνομίας - αντίποινα για την καταδίκη σε 7χρονη φυλάκιση 23 στελεχών του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών, "Ερί Μπατασούνα", για υπόθαλψη, συνεργασία και διάδοση της τρομοκρατίας. Είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα και οι φόβοι που εκφράστηκαν από πολλούς πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες της Ισπανίας για νέα έκρηξη της βίας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, παρότι το "Ερί Μπατασούνα" έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση. Οι ισπανικές αρχές είχαν εκφράσει ανησυχία για τυχόν αντίποινα της ΕΤΑ, που έχει δολοφονήσει περισσότερα από 800 άτομα σε 23 χρόνια, διεκδικώντας έτσι την αυτονομία της χώρας των Βάσκων.

Το "Λαϊκό Κόμμα" αντιδρώντας στις πρόσφατες αυτές επιθέσεις, διοργανώνει συλλαλητήριο σήμερα, στο Σαν Σεμπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων, ενώ υπάρχει το σκεπτικό και για ανάλογες διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας. Ενώ πολλοί θυμούνται και πάλι τα έκτακτα και φυσικά σκληρότερα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Ιούλη, μετά τη δολοφονία ενός άλλου δημοτικού συμβούλου, του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο,μέτρα που είχαν προκαλέσει τη μαζική αντίδραση πολλών Ισπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ