Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Νικητής ο συνασπισμός του Προέδρου

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Συνασπισμός δυνάμεων υπό τον Χιλιανό Πρόεδρο Εδουάρδο Φρέι φαίνεται πως είναι ο νικητής των προχτεσινών βουλευτικών εκλογών (ποσοστό περίπου 50,5%), ενώ η εκλογική δύναμη των κομμουνιστών παρουσιάστηκε αυξημένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (6,85% από 4,99% πριν τέσσερα χρόνια).

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Συνασπισμός για τη Δημοκρατία του Εδουάρδο Φρέι πήρε ποσοστό 50,5%, η ακροδεξιά παράταξη (του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ) ποσοστό 37,7%, ενώ οι κομμουνιστές 6,85%.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών προκάλεσε ικανοποίηση στον Πρόεδρο Φρέι, μολονότι το ποσοστό που πήρε ο Συνασπισμός του υπολείπεται κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες αυτού του 1993.

Η πλειοψηφία των περίπου 8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε την περασμένη Πέμπτη στις κάλπες, για να εκλέξει 120 μέλη στην Κάτω Βουλή και 20 από τους 47 γερουσιαστές.

Οσον αφορά δε τη σύνθεση των μελών της νέας Γερουσίας, εκεί φαίνεται πως η κυβερνώσα συμμαχία δεν κερδίζει και τη μάχη για τον έλεγχο. Τα μέχρι χτες αποτελέσματα έδειξαν πως ο "Συνασπισμός για τη Δημοκρατία" θα διατηρήσει τις 12 έδρες που διαθέτει ή στην καλύτερη περίπτωση θα τις αυξήσει κατά μία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία θα παραμείνει στον έλεγχο της Δεξιάς, χάρη στην παρουσία των μη αιρετών μελών που διόρισε ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ πριν παραιτηθεί το 1990.

Οι εκλογές θεωρούνται ως μια δοκιμή ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1999, στις οποίες ο επικρατέστερος υποψήφιος φέρεται να είναι ο υπουργός Δημοσίων Εργων Ρικάρντο Λάγκος. Ο νυν πρόεδρος και ο προκάτοχός του ήταν και οι δύο Χριστιανοδημοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ