Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Το άμεσο, τουλάχιστον, μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με τους Παλαιστινίους, αλλά και το μέλλον της κυβέρνησης Νετανιάχου αναμένεται να κριθεί από τη συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Κυριακή. Στο επίκεντρο και αυτού του συμβουλίου είναι το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Χτες το πρωί, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι και ο υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη Δυτική Οχθη για να καταλήξουν στο σχεδιασμό ενός χάρτη, που θα προτείνει τα πλέον ασφαλή σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Καμία επίσημη πληροφορία για τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, σχετικά με την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τη Δυτική Οχθη, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ έχει καταστήσει σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι οφείλει να της παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στα μέσα της επόμενης βδομάδας στο Παρίσι. Με στόχο να εκμαιεύσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καταφτάνει στο Ισραήλ και ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής Μάρτιν Ιντικ ως ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου.

Παρ' όλα αυτά, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται ιδιαίτερα έντονη, καθώς οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν την όποια πρόταση για αποχώρηση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ουάσιγκτον πιέζει τον Νετανιάχου να απομακρύνει τα ισραηλινά στρατεύματα από το 12% της Δυτικής Οχθης, ενώ έντονη είναι η φήμη ότι ο ισραηλινός στρατός πρότεινε η συνολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη δυτική Οχθη να μην ξεπεράσει το 20% της συνολικής έκτασης της περιοχής, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του Ισραήλ. Πάντως, καμία από τις δύο προτάσεις δε φαίνεται να ικανοποιεί την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία προσδοκά να έχει υπό τον έλεγχό της, μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού, το 90% της Δυτικής Οχθης, προσδοκία που δεν ικανοποιείται από καμία πρόταση μέχρι στιγμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ