Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ομολογιακό δάνειο στις 15 - 16 Δεκέμβρη

Ομόλογα ετήσιας διάρκειας συνδεδεμένα με ECU (θα εξοφληθούν δηλαδή στην ισοτιμία δραχμής - ECU, που θα υπάρχει κατά τη λήξη τους, εκδίδει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να καλύψει τις πολύ μεγάλες δανειακές ανάγκες του Δεκέμβρη, ύψους 1,7 τρισ. δραχμών. Οπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Οικονομιών, στην προσπάθειά του να καλοπιάσει τις τράπεζες το "δωράκι", που θα τους προσφέρει, είναι και πάλι αυξημένο.

Η νέα έκδοση θα γίνει με άνοιγμα της έκδοσης ομολόγων μετατρέψιμων σε ECU που είχε γίνει στις 12 Νοέμβρη του 1997. Οι όροι έκδοσης των ομολόγων προβλέπουν, επίσης, επιτόκιο 4,6%, η αξία του τοκομεριδίου θα καταβληθεί στη λήξη της με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκδοση ομολόγων στις 12 Νοέμβρη ήταν κάτω των προσδοκιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η προσέλευση αγοραστών ήταν περιορισμένη. Δυσκολίες υπήρξαν, επίσης, και κατά την τελευταία δημοπρασία Εντοκων Γραμματίων στις 8 Δεκέμβρη καθώς, ενώ το υπουργείο είχε δημοπρατήσει 320 δισ. δραχμές, εισέπραξε τελικά 305 δισ. δραχμές, ενώ αυξήθηκε και το μέσο σταθμικό ετήσιο επιτόκιο από 11,2% σε 11,3%.

Οι υψηλές δανειακές ανάγκες, η πλήρης υποταγή στις "δυνάμεις της αγοράς", οι οποίες απομυζούν τεράστια ποσά από τη "διαχείριση" του δημόσιου χρέους, η αναγόρευσή τους τελευταία σε επίσημους διαχειριστές και οι στυγνοί εκβιασμοί των τελευταίων για αύξηση των προμηθειών και του επιτοκίου, έχουν φέρει το υπουργείο Οικονομικών σε δεινή θέση. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι ότι τα σπασμένα τα πληρώνει τελικά ο ελληνικός λαός, μέσω της αύξησης της φορολογίας και της συρρίκνωσης των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ