Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Βαθιά αντιλαϊκός και ο προϋπολογισμός του 1998

Ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την πορεία της οικονομίας

"Ο νέος προϋπολογισμός, όπως και ο προϋπολογισμός των προηγούμενων χρόνων λειτουργεί αναδιανεμητικά υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ένας προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός που καταρτίστηκε με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού και της χώρας μας και ο οποίος κινείται σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση". Τα παραπάνω τόνισε για τον προϋπολογισμό του 1998 ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) με θέμα "Η πορεία της ελληνικής οικονομίας - Γενικός προϋπολογισμός του Κράτους 1998". Ας σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ημερίδα, δημοσιοποιήθηκε ουσιαστικά η διαφωνία του ΟΕΕ με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως προέκυψε από την εισήγηση του προέδρου του ΟΕΕ, Π. Αλεξόπουλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του έκανε εκτενή ανάλυση και σχολιασμό στις κυβερνητικές εκτιμήσεις και αναφορές για τη δήθεν θετική πορεία μιας σειράς οικονομικών δεικτών. "Ολες αυτές οι αναφορές",τόνισε, "έχουν έναν προφανή σκοπό. Να παρουσιάσουν σαν επιτυχημένη και αποτελεσματική την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που θα πρέπει να συνεχιστεί στην ίδια κατεύθυνση, ίσως με πιο γρήγορους ρυθμούς, στην κατεύθυνση που επιβάλλει το πρόγραμμα σύγκλισης και η πολιτική της ΕΕ".Σε σχέση μ' αυτό σχολίασε τις κυβερνητικές αναφορές στην προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 1997, έναντι 2,6% το 1996, παρατηρώντας ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, παρότι αποτελεί έναν μακροοικονομικό δείκτη της πορείας της οικονομικής δραστηριότητας, εντούτοις δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. "Απουσιάζουν", πρόσθεσε, "τα μεγέθη εκείνα που δείχνουν την πραγματική κατάσταση του λαού, όπως η κατανομή του εισοδήματος και η πορεία της ανεργίας, το επίπεδο διαβίωσης του λαού και η ποιότητα ζωής του, που καθορίζονται και από μια σειρά άλλα στοιχεία. Απουσιάζουν τα μεγέθη εκείνα που δείχνουν την κατάσταση στον τομέα της υγείας, της παιδείας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον κλπ". Για να συμπληρώσει ότι οι δείκτες εκείνοι που σε ένα βαθμό δείχνουν την πορεία της οικονομίας, κάθε άλλο παρά δικαιολογούν την αισιόδοξη εικόνα που επιδιώκει να προβάλλει η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο δευτερογενής τομέας, ο οποίος κατά γενική ομολογία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, όπως επίσης και ο πρωτογενής τομέας, βρίσκονται σε μια διαρκή συρρίκνωση. Η πορεία αυτή με τη διαρκή συρρίκνωση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της παραγωγής, εκφράζεται και στη συνεχή διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. "Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις,διαπιστώνει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, δείχνουν ότι με την πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, βαθαίνουν και οξύνονται τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας, με τη συρρίκνωση της παραγωγικής της βάσης. Σπρώχνουν τη χώρα μας στο περιθώριο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα εξάρτησης, υπονομεύοντας το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας".

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η αποκλιμάκωσή του "κάθε άλλο παρά σαν επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί, όταν στηρίζεται στην αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζόμενων, μέσα από μια μακροχρόνια πολιτική λιτότητας", ενώ παράλληλα "τα δημοσιονομικά προβλήματα αντί να αμβλύνονται, οξύνονται, με κύρια αιχμή το δημόσιο χρέος που το 1997 έφτασε τα 39,3 τρισ. δρχ. από 36,2 που ήταν το 1995".

Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για ανάπτυξη, "εκτός κι αν κριτήριο για την ανάπτυξη θεωρηθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζών",τόνισε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, θυμίζοντας ότι τα καθαρά κέρδη της ελληνικής βιομηχανίας το 1995 αυξήθηκαν κατά 43,24%, ενώ την ίδια χρονιά αυξήθηκαν κατά 39,5% τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων και κατά 57,9% τα κέρδη των τραπεζών.

"Το ΚΚΕ έχει τη γνώμη ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής" κατέληξε ο βουλευτής του Κόμματος, για να προσθέσει ότι "το κύριο ζήτημα που δίνει τη δυνατότητα χάραξης μιας εθνικής πολιτικής είναι ο απεγκλωβισμός από τις κοινοτικές δεσμεύσεις στα γνωστά πλαίσια της ΟΝΕ, που αποτελούν τμήμα ενός συνόλου της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης τα στοιχεία για τη σημερινή διάρθρωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όπως τα παρουσίασε κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Π. Αλεξόπουλος.Οπως ανέφερε, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, "εκείνο που κατά τη δική μας κρίση, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η σύνθεση του ΑΕΠ". Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μεταποιητικού τομέα της βιομηχανίας, όπου η ποσοστιαία συμμετοχή του στο σύνολο του ΑΕΠ έπεσε το 1995 στο 13,93%,έναντι 16,39% το 1990. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στον πρωτογενή τομέα, με το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο 14,24% το 1995, έναντι 18,36% το 1982. "Είναι φανερό", τόνισε, "ότι η εξέλιξη αυτή αναφορικά με τη σύνθεση του ΑΕΠ συνδέεται ευθέως και με τα διαχρονικά προβλήματα στο επίπεδο της παραγωγής".

Στην ίδια ημερίδα χαιρέτισε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο οποίος σε μία δημαγωγικού χαρακτήρα ομιλία ανέφερε ότι "η κυβέρνηση εκτός από την προοπτική της συμμετοχής της στην ΟΝΕ έχει θέσει και στόχους κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιάρθρωσης των οικονομικών πραγμάτων της χώρας", ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει τις κυβερνητικές προθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Τέλος, στη χτεσινή ημερίδα μίλησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κωστόπουλος,ο βουλευτής του Συνασπισμού Γ. Δραγασάκης και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τ. Ιντζές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα αποδοθούν ευθύνες για το σκάνδαλο ΕΛΒΙΚ; (1999-06-26 00:00:00.0)
Αισιοδοξία για τις εκλογές στο Επιμελητήριο (1998-12-11 00:00:00.0)
Μέριμνα με ...λουκέτο! (1998-06-06 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο η ελληνική υποδηματοποιία (1997-10-17 00:00:00.0)
Πορεία υποβάθμισης (1996-12-17 00:00:00.0)
Πορεία υποβάθμισης (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ