Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο η ελληνική υποδηματοποιία

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί και στο χώρο των υποδηματοποιών βιοτεχνών και που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, στα πλαίσια της γενικότερης κρίσης που επικρατεί στο χώρο των παραδοσιακών μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, απασχόλησε σοβαρά την ημερίδα που οργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ).

Στην ημερίδα, όπου παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι του κλάδου, καταγγέλθηκε η κυβερνητική πολιτική - η οποία υποταγμένη στο "όραμα" του "εκσυγχρονισμού" που επαγγέλλεται, έχει φέρει σε αδιέξοδο και τον κλάδο των υποδηματοποιών, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στις αθρόες εισαγωγές και στις πολυεθνικές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Τσαγκαλάκης,στη δεκαετία 1985 - 1995 έχουν κλείσει οριστικά το 45% των επιχειρήσεων υποδηματοποιίας. Συγκεκριμένα, από 2.268 το 1985, το 1995 απέμειναν 1.470 και καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός αυτών που αναγκάζονται να βάλουν... λουκέτο. Παράλληλα η ετήσια παράγωγη που το 1985 ήταν 29.000.000 ζευγάρια το χρόνο, έπεσε το 1995 σε 11.000.000.

Αποκαλυπτικά είναι για την τροχιά αφανισμού στην οποία βρίσκεται ο κλάδος σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κάθε χρόνο εισάγονται 25 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια με αύξουσα πορεία, ενώ οι εξαγωγές από 11 εκατομμύρια έχουν περιοριστεί στα 3 εκατομμύρια ζευγάρια το χρόνο. Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποδηματοβιοτέχνες, προβλήματα κοινά για όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, όπως ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση, η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, η εξοντωτική φορομπηχτική πολιτική και η απαγόρευση, ουσιαστικά, δημιουργίας συνεταιρισμών, τόνισε ότι μπροστά σε όλα αυτά ο κλάδος δεν μπορεί παρά να αγωνιστεί με κάθε τρόπο που διαθέτει, για την επιβίωσή του, για την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και της ΕΕ, από κοινού με όλους τους ΕΒΕ, που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρ. Κορτζίδης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ σήμερα δεν είναι ανεξάρτητη από τα γενικότερα σχέδια τωνπολυεθνικών και των κυβερνήσεων που τα εξυπηρετούν. "Ο ανταγωνισμός - τόνισε - η λογική το "μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό" θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο" και συμπλήρωσε ότι "πραγματικά μέτρα προστασίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν να ληφθούν στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής. Γι' αυτό οι ΕΒΕ πρέπει να παλέψουν για ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής, για έναν άλλο προσανατολισμό, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες φιλομονοπωλιακές αντιλαϊκές πολιτικές".

Μέτωπο ΕΒΕ εργαζομένων

Με καθαρό προσανατολισμό, ότι όσο πλήττονται οι βιοτέχνες και οι έμποροι, άλλο τόσο πλήττονται και οι εργαζόμενοι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι βιοτέχνες και οι καταστηματάρχες της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και των γύρω περιοχών συστρατεύτηκαν σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο με το Συνδικάτο Εργατών Δέρματος -Ιματισμού -Κλωστοϋφαντουργίας και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Πειραιά.

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν, κατέληξαν σε ένα κοινό υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς, στο οποίο καταγγέλλεται η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει τον κλάδο σε βίαιη συρρίκνωση, στη λογική του μονόδρομου της οικονομικής εξόντωσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Οι βιοτέχνες, οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη και την επιβίωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ