Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρώνουν το χαλί για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

Προκειμένου να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ και το νέο τιμολόγιο ρεύματος, με τις πλάτες της ΠΑΣΚΕ

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η μερική ρύθμιση των χρεών (52 δισεκατομμύρια δραχμές) και η εφαρμογή ειδικού τιμολογίου στην παροχή ρεύματος, είναι το δέλεαρ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και την κοινή γνώμη για να περάσει το συγκεκριμένο σχέδιο "εξυγίανσης" της επιχείρησης και αμέσως μετά στην ιδιωτικοποίησή της με τρόπο ώστε να τη βρουν... έτοιμη οι πολυεθνικές.

Αυτό διαμήνυσε ουσιαστικά η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου στη διοίκηση του σωματείου της Λάρυμνας, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη στην έκτακτη συνάντηση που είχε μαζί της και ενόψει των οριστικών αποφάσεων της επόμενης.

Και ενώ με τις ειλημμένες αποφάσεις της η κυβέρνηση δείχνει καθαρά το δρόμο της νεοσυντηρητικής επιλογής που διάλεξε για τη ΛΑΡΚΟ - δηλαδή την υπ' αριθμό ένα παραγωγό σιδηρονικελίου και στρατηγικής σημασίας συναλλαγματοφόρα επιχείρηση - η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας απεμπόλησε τις θέσεις (της) και ομόφωνες αποφάσεις της πρόσφατης ευρείας σύσκεψης και "ανακρούει πρύμναν"... "πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις". Μέλος της ΠΑΣΚΕ και της διοίκησης του σωματείου, χαρακτηρίζει τα λεχθέντα από την υφυπουργό ως "ευχάριστο άκουσμα στα αυτιά μας". Σε τέτοιο σημείο φτάνει η αγωνιστικότητά τους και η πρόθεσή τους να παλέψουν για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ.

Ετσι στο προχτεσινό ΔΣ, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ:

  • Κατανάλωσε όλη την "αγωνιστική" της έξαρση στην "επαναστατική" πρόταση να αρχίσουν επισκέψεις στους αρχηγούς των κομμάτων.
  • Απέρριψε την πραγματικά αγωνιστική πρόταση διάσωσης και σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ, Γ. Ρούσσης, που προέβλεπε: α) Να προσφύγουν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και να κατατεθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός δράσης για έγκριση. β) Να υλοποιούνται οι ομόφωνες αποφάσεις της ευρείας σύσκεψης για καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, ενημέρωση της κοινής γνώμης και συσπείρωση της ΤΑ και των κατοίκων της περιοχής στο αίτημα για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο. γ) Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλους τους νομούς που δραστηριοποιείται η επιχείρηση για λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και μέσα σε όλα αυτά συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι διατεθειμένη να πράξει η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, παρά μόνο πώς θα αποπροσανατολίσει και θα κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, αφού προ πολλού φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την κοινή θέση των εργαζομένων για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ μέσα από καθετοποίηση της παραγωγής, δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, συγχώνευση με την ΕΛΣΙ κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου.

Θέση που σήμερα μόνο η ΕΣΑΚ από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και το ΚΚΕ από τα κόμματα, διατηρεί και παλεύει. Πράγμα που το παραδέχτηκε ανοιχτά (αφήνοντας άφωνους του ΠΑΣΚίτες συνδικαλιστές και τους δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που παραβρέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη της 4ης Οκτώβρη) και ο σύμβουλος της υπουργού Ανάπτυξης και συνδικαλιστής πρόεδρος της ΟΜΕ, Γ. Κωνσταντινίδης.

Μετά από αυτά, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ και μέλος του ΔΣ του σωματείου, Γ. Ρούσσης δήλωσε στο "Ρ": "Οσα είπε η υφυπουργός Ανάπτυξης δε δίνουν λύσεις, απλώς μεταθέτουν τα σχέδια και τις ειλημμένες αποφάσεις της για αργότερα, αφού δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα με τη συναίνεση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Για μας ένας είναι ο δρόμος για τη σωτηρία και τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ. Αγώνας, αγώνας, αγώνας. Σ' αυτή την κατεύθυνση για τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων, των φορέων της περιοχής, της ΤΑ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ