Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
"Λουκέτο" στα φαρμακεία από τις 31 του Οκτώβρη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Με επ' αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων τους από 31 Οχτώβρη και παράδοση των κλειδιών τους στους κατά τόπους νομάρχες, καθώς και με πανελλαδική συγκέντρωση, απαντούν οι φαρμακοποιοί στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι αρνούνται να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό αποφάσισαν χτες οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά μετά από πρόταση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που θα εξεταστεί και από τις συνελεύσεις και των άλλων συλλόγων της χώρας, καταγγέλλοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμολογήσει τα φάρμακα, στο όνομα της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, φορτώνει τεράστια βάρη στα φαρμακεία, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς φαρμάκων. Η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας επιστράτευσε την τακτική τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται και έσπευσε να εξαπολύσει προκλητικές απειλές, εμφανίζοντας την κυβέρνηση διατεθειμένη να... αφαιρέσει από τους φαρμακοποιούς τις άδειες άσκησης επαγγέλματος!

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι πάγια θέση των φαρμακοποιών ήταν και είναι το φτηνό, αντικειμενικά κοστολογημένο και καλής ποιότητας φάρμακο. "Δε διαφωνούμε με τις μειώσεις των τιμών", τονίζει, "αλλά με τον μονόπλευρο τρόπο επιμερισμού του κόστους σε βάρος των φαρμακοποιών, που τη στιγμή που στραγγαλίζεται το εισόδημά τους αφήνονται αλώβητα τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου". Με τα μέτρα της κυβέρνησης δε θίγονται μόνο οι φαρμακοποιοί, που αδυνατούν να πληρώσουν 40 δισ. δρχ. από το εισόδημά τους, αλλά και οι ασφαλισμένοι που θα κληθούν να πληρώσουν το δικό τους βαρύ φορτίο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη και αγωνίζεται για την επιβίωση του φαρμακείου και καλεί τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας να αντιταχθούν στην κοινωνική και επιστημονική εξόντωση όπου τους οδηγεί η κυβέρνηση, να περιφρουρήσουν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο που επιτελούν αναδεικνύοντας το φαρμακείο ως κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοβιομήχανοι, που τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς τους, εξέδωσαν χτες ανακοίνωση - συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - με την οποία παρέχουν κάλυψη στην πολυεθνική "Boehringer Ingelheim", που την περασμένη Τρίτη εξήγγειλε τη διακοπή παραγωγής στην Ελλάδα οχτώ σκευασμάτων, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την πλήρη απελευθέρωση της τιμής τους φαρμάκου. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, τις απειλές έρχεται να συμπληρώσει μετά τη "Boehringer" και η "Galenica", η οποία φέρεται να έχει ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης για ματαίωση επένδυσης ύψους 2,3 δισ. δρχ. για εξαγωγές στις βαλκανικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ