Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απειλεί τους φαρμακοποιούς η κυβέρνηση

"Οποιος κατεβάσει τα ρολά, ενδεχομένως παραδίδει και την άδειά του", είπε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας

Με αφαίρεση της άδειάς τους απειλεί η κυβέρνηση τους φαρμακοποιούς, αν κλείσουν τα φαρμακεία τους από τις 31.10.1997. Την πολιτική τρομοκρατίας εναντίον των φαρμακοποιών εκπόνησε χτες ο υπουργός Υγείας ο Κ. Γείτονας σε συνέντευξη Τύπου. "Οποιος, είπε ο υπουργός, κατεβάσει τα ρολά, θα πρέπει να σκεφτεί ότι ενδεχομένως παραδίδει και την άδειά του".

Αργότερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Κ. Γείτονας προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του: "Τα ρολά, είπε ο Κ. Γείτονας, δεν μπορούν να κατέβουν. Υπάρχουν νόμοι σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στο πλαίσιο της διανυκτέρευσης των φαρμακείων - συνέχισε ο υπουργός. Αν κατεβάσουν τα ρολά ερωτώ: Αυτό σημαίνει ότι παραδίδουν τις άδειες;".

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, για να καλύψει την αδυναμία της για παρέμβαση στην αγορά του φαρμάκου - μετά την κατάργηση της κρατικής φαρμακαποθήκης, αλλά και τη νέκρωση της παραγωγής στη χώρα - προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες που της αναλογούν με την επίθεση ενάντια στους φαρμακοποιούς. Μάλιστα αυτή η επίθεση εκδηλώνεται από την ηγεσία του υπουργείου εκείνου που θα 'πρεπε να αντιμετωπίζει το φάρμακο ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, όπως το έχουν καταντήσει η κυβέρνηση και οι νόμοι της αγοράς.

Κι ενώ για τους φαρμακοποιούς ο Κ. Γείτονας έβγαλε από το τσεπάκι του απειλές, για τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους είχε εκκλήσεις για "αυτοσυγκράτηση". Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απειλές φαρμακευτικών εταιριών - όπως της "Boehringer Ingelheim Hellas AE" - να διακόψουν την παραγωγή ορισμένων φαρμάκων στην Ελλάδα, γιατί δε συμφέρει η τιμή, ο υπουργός απάντησε ότι "η πολιτική με το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, που είναι πιο διαφανής, στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία".

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της "Boehringer Ingelheim Hellas AE", να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων εάν αυτή (η εταιρία) είναι αποκλειστικός προμηθευτής των Ασφαλιστικών Ταμείων, ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει. "Ούτε ξέρω αυτή την πρόταση, ούτε μπορώ να σχολιάσω τέτοιες προτάσεις", είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
`Η θα πληρώνουν πανάκριβα οι ασθενείς ή δεν θα το βρίσκουν (2024-05-17 00:00:00.0)
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2020-04-22 00:00:00.0)
Επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση της ΠΣΟ (2010-06-05 00:00:00.0)
Λαϊκή υπόθεση το φτηνό φάρμακο (1997-10-17 00:00:00.0)
"Ομηρος" της συναλλαγής της με τους βιομήχανους η κυβέρνηση (1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ