Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση της ΠΣΟ

Η σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του ταξικού συντονισμού των εργαζομένων όλης της Γης αναδεικνύεται στις επαφές που συνεχίζουν στη χώρα μας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στην «Boehringer»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στην «Boehringer»
Στην Αθήνα βρίσκεται, μετά από πρόσκληση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου, Τύπου και Ενέργειας της Νότιας Αφρικής.

Την περασμένη Πέμπτη, οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της «Τυποεκδοτικής» και μίλησαν με μέλη της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας είχαν συνάντηση στα γραφεία του ΠΑΜΕ με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τον Γιάννη Τόλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της ΟΕΦΣΕΕ.

Χτες, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη φαρμακευτική εταιρεία «Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ» μαζί με την κλαδική Ομοσπονδία και το σωματείο. Στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχτηκε η ανάγκη του αγωνιστικού συντονισμού των εργαζομένων και στον κλάδο του φαρμάκου, συνολικά των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του χώρου, αλλά και για φάρμακο που θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα προσφέρεται δωρεάν σε όλο το λαό.

Στα χέρια των πολυεθνικών το φάρμακο

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους του κλάδου. Οπως επισημάνθηκε, δέκα πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου στον κόσμο ελέγχουν την παραγωγή πρώτων υλών και την παραγωγή φαρμάκων, την πώληση, διακίνηση και τις τιμές και επιβάλλουν μέσα και από τις κυβερνήσεις μια πολιτική φαρμάκου, τέτοια ώστε να μεγαλώνουν τα κέρδη τους κατακόρυφα. Αυτή η πίεση και ο ανταγωνισμός που υπάρχει για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς πιέζει καθοριστικά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και δεν είναι δυνατόν αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από ένα Συνδικάτο ή μια Ομοσπονδία.

Οι εργαζόμενοι από τη Νότια Αφρική μετέφεραν την εμπειρία απ' τους αγώνες που έχουν δώσει για τα δικαιώματά τους, για την αύξηση των μισθών, 40ωρη εργασία, για 6μηνη άδεια μητρότητας, για κρατική φαρμακοβιομηχανία, ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι στο έλεος των πολυεθνικών, και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, που πληρώνονται λιγότερο απ' τους άντρες ακόμα και όταν εργάζονται στο ίδιο πόστο.

Από τη συνάντηση προέκυψε η ανάγκη της ενότητας και του συντονισμού των εργαζομένων για να διατηρηθούν δικαιώματα και να αποσπαστούν κατακτήσεις, για να σταματήσει η επιχειρηματική δράση στον τομέα του φαρμάκου και συνολικά στην Υγεία, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ