Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Επαναπροσλήφθηκε η εργαζόμενη στο δήμο

Τη δυναμική του συλλογικού αγώνα βεβαιώνει η πείρα των εργαζομένων σε μια σειρά χώρους

Στη δουλειά της θα επιστρέψει η μητέρα με ειδικές ανάγκες που μεγαλώνει μόνη της το ανήλικο παιδί της και είχε απολυθεί απ' το Δήμο Τρίπολης, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς εργασίας.

Η εργαζόμενη Ανδρομάχη Αποστόλου προσλήφθηκε το Σεπτέμβρη του 2005 στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑΤ), μέσω του 4ετούς προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας. Ομως, δούλευε επί 4 συνεχή χρόνια, με πλήρες ωράριο, στο δημοτολόγιο του Δήμου Τρίπολης, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες. Το Σεπτέμβρη του 2009 απολύθηκε από το δήμο και μάλιστα της απαγορεύτηκε να πάει στη δουλειά της, με το... αιτιολογικό ότι είχε λήξει η σύμβασή της.

Την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης απαίτησαν με κινητοποιήσεις τους η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ενώ βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή απαιτώντας την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Οι φορείς πραγματοποίησαν προχτές νέα κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, που πήρε τελικά ομόφωνη απόφαση η εργαζόμενη να επιστρέψει στη δουλειά της. Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της παράταξης της πλειοψηφίας στο ΔΣ, που στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ, και ιδίως του αντιδημάρχου Νίκου Δελφάκη, να εμποδίσει την επαναπρόσληψη με διάφορα νομικίστικα τερτίπια.

Πληρώθηκαν σε ΤΕΡΝΑ και Ζεφύρι

Τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσε η εργοδοσία πήραν τελικά οι 15 περίπου εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στην «Ολυμπία Οδό», μετά την καθολική συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηλείας τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και την έμπρακτη συμπαράσταση εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων (χειριστές, οδηγοί, κ.ά.) δείχνοντας με τον πιο σαφή τρόπο την αξία της ταξικής αλληλεγγύης. «Τα αποτελέσματα αυτών των κινητοποιήσεων των εργατών - τονίζει το συνδικάτο - δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν για την επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Ακόμα, στο Δήμο Ζεφυρίου, κάτω από την πίεση του τριήμερου αγώνα που έδωσαν, οι εργαζόμενοι υποχρέωσαν τη δημοτική αρχή (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) να πληρώσει τα δεδουλευμένα μέχρι και πέντε μηνών που τους χρωστούσε. Οι περίπου 160 εργαζόμενοι (μόνιμοι και δημοτικών επιχειρήσεων), με αποχή από την εργασία και καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας και κατάληψη του δημαρχείου που ξεκίνησαν την Τετάρτη, υποχρέωσαν τελικά χτες τη δημοτική αρχή να πληρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή προσπάθησε να εξαιρέσει περίπου 15 εργαζόμενους κυρίως σε προγράμματα του δήμου, σε μια προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζόμενους. Το σύνολο των εργαζομένων όμως, συσπειρωμένοι στο Σωματείο των μόνιμων, απαίτησαν και πέτυχαν ώστε η δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι θα πληρωθούν κανονικά τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ