Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΓΕΣΙΑ ΚΕΔΚΕ
Ποιον εκπροσωπεί τελικά;

Βάζει σε συζήτηση όχι πια το πόσα χρωστά η κυβέρνηση στους ΟΤΑ, αλλά το αν οι ΟΤΑ χρωστούν στην κυβέρνηση!

Αλμα προς τα πίσω ως προς τις "διεκδικήσεις" της έκανε χτες η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), υιοθετώντας, ουσιαστικά, τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι "ίσως" όχι μόνο δε χρωστά η κεντρική διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση 1,5 τρισ. από παράνομες παρακρατήσεις θεσμοθετημένων υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρων, αλλά και ότι "ενδέχεται" να χρωστά η αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση!

Οπως καθαρά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θρ. Λαζαρίδης, το θέμα των θεσμοθετημένων υπέρ της αυτοδιοίκησης πόρων μπαίνει εξαρχής σε διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση ώστε "... να δούμε ποιος χρωστάει σε ποιον"! Η δήλωση έγινε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κουσουλάκο,συνάντηση όπου θεωρητικά έπρεπε η κυβέρνηση να απαντήσει πότε θα δώσει στους ΟΤΑ τα ποσά, με τα οποία επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς τους, καθώς αυτή αποφάσισε την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και επέβαλε στους ΟΤΑ να πληρώσουν το μάρμαρο.

Αντί να υπάρξει μια καθαρή απάντηση σ' αυτό, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ συμφώνησε να συσταθεί κοινή επιτροπή μεταξύ των δύο πλευρών, από το πόρισμα της οποίας θα εξαρτηθεί ακόμα και το αν τα 7,5 δισ. δραχμές, με τα οποία επιβαρύνθηκαν αρχικά οι ΟΤΑ την άνοιξη, με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, έχουν καταβληθεί ή όχι!

Η ηγεσία της Ενωσης, έχοντας εγκλωβιστεί στο δρόμο του συμβιβασμού με τις κυβερνητικές επιλογές για το θεσμό, έχοντας ακόμα υιοθετήσει την τακτική του συνεχούς "διαλόγου" ως το μόνο δρόμο διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα της ΤΑ, "κατάφερε" να μετατρέψει τα αυτονόητα σε ζητούμενα. Ετσι, ενώ λίγες μέρες πριν υποστήριζε πως τα 7,5 δισ. δραχμές πρέπει να καταβληθούν από την κυβέρνηση - όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός - και πως αν αυτό δε συμβεί θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, στη σχετική χτεσινή συνάντηση υπέκυψε στην πρόταση - "λύση" του υπουργείου Οικονομικών, να δοθεί, δηλαδή, το συγκεκριμένο ποσό ως εκταμίευση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του προϋπολογισμού του '98 για την ΤΑ, δηλαδή από τους ίδιους τους πόρους της Αυτοδιοίκησης και στους οποίους ήδη η κυβέρνηση κάνει διαρκώς παράνομη παρακράτηση.

Ο συμβιβασμός αυτός έγινε, ισχυρίστηκαν τα μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ,"μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι". Παράλληλα, στη συνάντηση αποφασίστηκε η απόδοση ενός ποσού 2,5 δισ. δραχμών από τους ΚΑΠ του 1997 που χρωστούσε στους ΟΤΑ η κυβέρνηση. Με τη ρύθμιση αυτή, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πληρωθούν μεν το δώρο των Χριστουγέννων και το μισθό του Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως οι ΚΑΠ του '98 θα είναι και επιπλέον μειωμένοι κατά 7,5 δισ. δραχμές.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θεωρεί "επιτυχία" την όλη εξέλιξη, γιατί "αποφεύχθηκαν οι κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές". Αποκρύβει όμως ότι κάθε δραχμή που παρακρατά από το ταμείο των ΟΤΑ η κυβέρνηση μετατρέπεται, πλέον, σχεδόν αυτόματα με τις διαρκείς αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, σε νέο βάρος για την τσέπη του δημότη, βάρος που θα εμφανιστεί άμεσα στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και όχι μόνο εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ