Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καραγκιόζης διά χειρός Τσαρούχη

Παρατείνεται μέχρι το τέλος Φλεβάρη ενδιαφέρουσα έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη,που λειτουργεί από το Σεπτέμβρη στο Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, τηλ. 80.62.636). Παρουσιάζονται έργα του Γιάννη Τσαρούχη της περιόδου 1937 - '38 και αφίσες των καραγκιοζοπαιχτών Δεδούσαρου και Σωτήρη Σπαθάρη.Οι πολύχρωμες κουίντες που αντέγραψε από ένα καμπαρέ στην οδό Δώρου, τα τοπία που είχε παραγγείλει ειδικά στον Σ. Σπαθάρη, οι ρεκλάμες του Καραγκιόζη που κοσμούσαν για χρόνια το ατελιέ του καλλιτέχνη, αποτέλεσαν το φόντο για πολλούς ζωγραφικούς του πίνακες.

"Ηταν οι οδηγοί στη δουλιά μου. Τα φόντα τα μεταχειριζόμουνα όπως ο Ματίς τα κεντήματα απ' το Μαρόκο. Δηλαδή ως φόντα στα μοντέλα μου. Μαζί με τις διαφημίσεις, που ήταν κρεμασμένες δίπλα, με παρέσυραν να ακολουθήσω το νόμο τους και στο ζωγράφισμα της φιγούρας (...)".

Οι αφίσες του Σ. Σπαθάρη είναι ζωγραφισμένες από τις δύο πλευρές "για οικονομία τσέπης και βάρος χαρτιού για τη μεταφορά από θέατρο σε θέατρο (...)" και πρώτη φορά, ύστερα από συντήρηση, εκτίθενται έτσι. ώστε να φαίνονται και οι δύο πλευρές τους.

Η έκθεση "Ο Καραγκιόζης στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη" λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Τρίτη κλειστά.

Σήμερα (11.30πμ) ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός θα μιλήσει στο χώρο του Ιδρύματος με θέμα "Ο κόσμος της έμπνευσης του Γιάννη Τσαρούχη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ