Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σώθηκε ο Κεραμεικός

Τη λύση της ολικής παράκαμψης του Κεραμεικού από τη γραμμή 3 του Μετρό, με την οποία συμφώνησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, έθεσε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος. Η παραπάνω... ταύτιση απόψεων σημαίνει ότι σώζεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η σήραγγα αρχικά επρόκειτο να περάσει κάτω από τον Κεραμεικό! Οι αντιδράσεις αρχαιολόγων, που επέμεναν στην ολική παράκαμψη, φορέων και Τύπου επανέφεραν το θέμα αλλά "πέτυχαν" μόνο την παράκαμψη λίγων μέτρων. Ο φόβος για την τύχη των μνημείων οδήγησε στη λύση της πιλοτικής σήραγγας, με γνωμοδότηση (κατά πλειοψηφία) του ΚΑΣ, που όμως δεν μπορούσε να εγγυηθεί και τη διάσωση του Κεραμεικού.

Για όλα αυτά δαπανήθηκαν ατέλειωτες ώρες συζητήσεων και πολύ μελάνι. Τελικά η "Αττικό - Μετρό" κρίνει ότι με τη διάνοιξη της πιλοτικής θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση στο έργο. Από την άλλη ο υπουργός Πολιτισμού φαίνεται πως δε θέλει να χρεωθεί την τύχη του Κεραμεικού, αφού και η παραμικρή βλάβη του δεν "εξαργυρώνεται", ούτε αντιστρέφεται. Αλλωστε οι όροι που είχαν θέσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η επιτροπή που συγκροτήθηκε, σχετικά με τη διάνοιξη της πιλοτικής σήραγγας δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε.

Αλλωστε για τον Κεραμεικό αυτή η λύση - της παράκαμψης - θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί από την αρχή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού από τη γραμμή του μετρό, που έγινε κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Πολιτισμού. Με την απόφαση αυτή διασώζεται το μοναδικής σπουδαιότητας επίσημο νεκροταφείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και δικαιώνονται οι αγώνες του Συλλόγου μας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ