Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Ηταν στραβό το κλίμα... "

Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ είναι αυτές τις μέρες το κύριο αίτημα των εμποροϋπαλλήλων, αυτό για ανθρώπινο ωράριο εργασίας.Το γιορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων - για τη δήθεν καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών - έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά όλη μέρα, ως αργά το βράδυ πολλές φορές, καθώς και τις αργίες των Κυριακών.

Τη "νύφη" όπως ήταν αναμενόμενο πληρώνουν και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, που υφίστανται πολλές ώρες εξαντλητικής δουλιάς. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι εποχιακό και δεν μπορεί κανείς να το δει αποκομμένο από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του εμπορίου. Ολο τον προηγούμενο χρόνο οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν το αίσχος της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου και την ασυδοσία των εργοδοτών τους.

Κατά το "ήταν στραβό το κλίμα το 'φαγε και ο γάιδαρος" το ωράριο των γιορτών έρχεται απλώς να επιβαρύνει μια ήδη βεβαρημένη - για τους εργαζόμενους - κατάσταση. Οι πολυεθνικές που έχουν αρχίσει να απλώνουν επικίνδυνα τα πλοκάμια τους στο χώρο του εμπορίου, επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, επιθυμούν εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, επιθυμούν κατάργηση κάθε περιορισμού, κάθε εργασιακού δικαιώματος, κάθε προστατευτικού πλαισίου που λειτουργεί ανασταλτικά στην αύξηση των κερδών τους. Οι επιθυμίες τους είναι διαταγές για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ταγμένη στην υπηρεσία των πολυεθνικών εξακολουθεί να συντηρεί το απαράδεκτο πλαίσιο που διέπει το ωράριο, καθώς και το αίσχος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αρνούμενη να προχωρήσει σε νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου με βάση τις προτάσεις των εμποροϋπαλλήλων και στην κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι σύντομα το θέμα της πλήρους ασυδοσίας στη λειτουργία των καταστημάτων και της κατάργησης της αργίας της Κυριακής θα τεθεί ανοιχτά από τους μεγαλέμπορους. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να διεκδικεί την κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, συγκεκριμένο άνοιγμα - κλείσιμο των καταστημάτων, κλειστά τα απογεύματα της Δευτέρας - Τετάρτης και του Σαββάτου το αργότερο στις 4μμ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με βελτίωση αποδοχών και κοινωνικών παροχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή πρωτοβουλία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας(2013-07-13 00:00:00.0)
Τα αιτήματα της απεργίας(2005-02-02 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για το ωράριο(1997-12-12 00:00:00.0)
Προς κινητοποιήσεις για ωράριο - σύμβαση(1996-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ