Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αγιασμένο"... δουλεμπόριο

Σαν τα "μανιτάρια" ξεφυτρώνουν γύρω από τα νοσοκομεία και τις κλινικές, "σωματεία" που, φέροντας τα ονόματα όλων των αγίων του εορτολόγιου, προμηθεύουν υπηρεσίες διαφόρων ειδών σε ασθενείς, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες

Ο χώρος των αποκλειστικών νοσοκόμων, είναι ένα ακόμα λαμπρόν πεδίον δράσης για τα διάφορα "γραφεία ευρέσεως εργασίας". Αν και παράνομα, ξεφυτρώνουν συνεχώς και νέα σαν τα μανιτάρια. Στις κολόνες, στις πύλες, μέσα και έξω απ' τους χώρους δημόσιων νοσοκομείων και κλινικών, δεκάδες μικρές ανακοινώσεις υπόσχονται "γρήγορη εξυπηρέτηση, προμήθευση αποκλειστικών νοσοκόμων και διάφορους άλλους εργάτες, χωρίς μεγάλο χρηματικό κόστος".

Ενα πλήθος κερδοσκοπικών "σωματείων" αποκλειστικών έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό. Κάθε άγιος του εορτολογίου, έχει "δανείσει" το όνομά του σε αυτού του είδους τα "σωματεία". Εργαζόμενες, προκειμένου να κάνουν κανά μεροκάματο, υποχρεώνονται να εγγράφονται σ' αυτά, καταβάλλοντας μέχρι και 11.000 δρχ. σαν εγγραφή και μέχρι 20.000 δρχ. κάθε μήνα, μόνο και μόνο για να καταφέρουν να κάνουν στην καλύτερη περίπτωση 15 - 20 μεροκάματα τον μήνα.

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, ότι αυτά τα "γραφεία" και τα "σωματεία" ολοένα και αυξάνονται. Και αυτό παρά το ότι κάθε δημόσιο και μη νοσοκομείο και κλινική υποχρεώνεται να έχει λίστα με ένα αριθμό - ανάλογα με τις ανάγκες που καλύπτει το καθένα - αποκλειστικών νοσοκόμων. Για την εγγραφή στη λίστα, απαραίτητα στοιχεία είναι η αποφοίτηση από σχολή νοσοκόμων ή παλαιότερη προϋπηρεσία σε νοσοκομείο, άδεια εργασίας και βιβλιάριο υγείας. Με βάση το νόμο, το νοσοκομείο ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών, καλεί με τη σειρά, όπως έχουν εγγραφεί στη λίστα, και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός.

Ωστόσο - σύμφωνα με καταγγελίες στην εφημερίδα μας - παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετά και μάλιστα δημόσια νοσοκομεία, να μην καλούνται πάντα οι αποκλειστικές της λίστας, προς όφελος των "σωματείων". Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τάχα δε βρίσκονται οι αποκλειστικές της λίστας, ενώ τα "σωματεία" προσφέρουν αμέσως προσωπικό. Δικαιολογία που "πατά" πάνω στο φόβο των αποκλειστικών της λίστας ότι θα χάσουν και αυτά τα λίγα μεροκάματα που κάνουν. Οι τρόποι γι' αυτό είναι πολλοί, π.χ. "δεν έπλυνες καλά τον ασθενή γι' αυτό θα τιμωρηθείς με αργίες" και διάφορα άλλα.

Αποτέλεσμα είναι η υπερεκμετάλλευση τόσο των αποκλειστικών της λίστας που κάνουν λίγα μεροκάματα και στην πλειοψηφία τους εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση, όσο και των εργαζόμενων μέσω των "σωματείων" που δουλεύουν χωρίς ασφάλιση και με εξευτελιστικά μεροκάματα.

Οπως θα πει η Στέλλα Βουγάμαλη,πρόεδρος του σωματείου αποκλειστικών νοσοκόμων, "έχουν φτάσει στο σωματείο καταγγελίες από συναδέλφους ότι αναγκάζονται να γράφονται στα "σωματεία", να πληρώνουν 11.000 δρχ. εγγραφή και 20.000 δρχ. το μήνα για να βρουν δουλιά σε διάφορα νοσοκομεία. Σε ορισμένες κλινικές πληρώνουν επιτόπου οι αποκλειστικές στην κλινική, για κάθε μεροκάματο 1.000 δραχμές. Ποιος επωφελείται απ' αυτά τα χιλιάρικα; Δεν τους δίνουν ούτε αποδείξεις για τα χρήματα που πληρώνουν. Οι κοπέλες φοβούνται να μιλήσουν γιατί έχουν ανάγκη τη δουλιά και η κατάσταση διαιωνίζεται. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει το δουλεμπόριο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ