Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ

Αλμα του δολαρίου, πέταξε στις 292 δραχμές

Τουλάχιστον 15,8% αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το περσινό εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1996. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το σχετικό έλλειμμα έφτασε τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου. Το ισοζύγιο των συναλλαγών της χώρας μας με το εξωτερικό, το αποτέλεσμα δηλαδή από το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ιδιαίτερα δυσμενές, αποκαλύπτοντας τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Προβλήματα που, σε πείσμα των κυβερνητικών εκτιμήσεων περί της όλο και καλύτερης πορείας της οικονομίας, έρχονται να αποδείξουν τη συνεχιζόμενη περιθωριοποίηση της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα στο περσινό εννιάμηνο έφτασε τα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3% σε σχέση με το 1996. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυσμενής αυτή εξέλιξη παρατηρήθηκε παρά το ότι οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 14,3%, γεγονός που δείχνει το μέγεθος που έχουν προσλάβει τα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα.

Την αρνητική τους πορεία συνέχισαν και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, που το Σεπτέμβρη ήταν 12,8 δισ. δολάρια έναντι 16,8 δισ. το Σεπτέμβρη του 1996. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή έχει αλλάξει πλήρως, αφού από τον Οκτώβρη και μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι συναλλαγματικοί κλυδωνισμοί, που έχουν σαν αποτέλεσμα να "εξαργυρώνονται" αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια προκειμένου να στηριχτεί η πολιτική της σκληρής δραχμής έναντι των προσπαθειών αποκόμισης κερδών από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Χαρακτηριστικό για το παραπάνω είναι και το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες μέρες εκταμιεύτηκε περίπου 1 δισ. δολάρια, ποσό που εκτιμάται πως απαιτήθηκε από διάφορους "θεσμικούς επενδυτές" κύρια του εξωτερικού, που είχαν στη διάθεσή τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Σ' αυτά τα πλαίσια αξιοσημείωτο είναι το άλμα του αμερικανικού δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και στην Ελλάδα, όπου ξεπέρασε τις 291,7 δραχμές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ