Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και κόμματα

Το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου, που δημοσιοποιήθηκε (στη ζούλα) την περασμένη Δευτέρα και κατατέθηκε χτες στη Βουλή, προκάλεσε μεταξύ άλλων και την αντίδραση τόσο μαζικών φορέων όσο και πολιτικών κομμάτων (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, ΔΗΚΚΙ).

  • Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι από την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων είναι εμφανές ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στους μισθωτούς - συνταξιούχους, "οι οποίοι θα κληθούν και αυτή τη χρονιά να πληρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των άμεσων και έμμεσων φόρων". Με την ίδια ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι στους στόχους αιχμής του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων είναι και η "ανατροπή του άδικου φορολογικού συστήματος", καταγγέλλει την κυβέρνηση επειδή δεν ικανοποίησε το αίτημα των εργαζομένων που προβλήθηκε στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση για αύξηση του αφορολόγητου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1998 στη Βουλή, και επαναδιατυπώνει το αίτημά της για "αύξηση του αφορολόγητου για μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να φέρουν το βάρος της καταβολής των δυσανάλογων φόρων, που μειώνουν και εξανεμίζουν τα ήδη χαμηλά εργατικά εισοδήματα".
  • Την "έντονη αντίθεσή" του εκφράζει με σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, η οποία μεταξύ άλλων προτείνει την αντιστροφή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων, τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου στο ύψος των αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την πραγματική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κ. ο. κ.
Τα κόμματα
  • Η Νέα Δημοκρατία, με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο "εξαπολύει νέα φορολογική λαίλαπα και αφαιρεί από τον φορολογούμενο πολίτη πρόσθετο εισόδημα για να βρει επιπλέον 300 δισ. δραχμές", την καλεί "να πάρει πίσω την άγρια φορολογία" που επιχειρεί να επιβάλει με τους 35 νέους και αυξημένους φόρους και προτείνει να περικοπούν "δραστικά οι κρατικές δαπάνες".
  • Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "στην προσπάθειά της να συνεχίσει την αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική της πολιτική, επιβάλλει και νέα δυσβάσταχτα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα" και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια "ολοκληρωτική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής", η εφαρμογή της οποίας "θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνικού λαού".
  • Για αναποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος κάνει λόγο με σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΝ, που αναφέρει ότι "θα ασκήσει αναλυτική κριτική στη Βουλή".
  • Η Πολιτική Ανοιξη σημειώνει πως "με την "καλημέρα" του νέου χρόνου, η κυβέρνηση Σημίτη εξαπολύει τη μαζικότερη φορολογική επίθεση που έχει επιχειρηθεί ποτέ στους μη έχοντες Ελληνες", καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - "κοκτέιλ φόρων" το χαρακτηρίζει - πλήττει από το παπάκι της νεολαίας (το επιβαρύνει κατά 150%) μέχρι και τις πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες, με συνέπεια "το "πάρτα όλα" να είναι ο νέος Αϊ - Βασίλης του κ. Σημίτη"!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ