Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Οι ΕΒΕ δεν αντέχουν άλλα φορολογικά βάρη

Τη νέα φορολογική επιβάρυνση στις πλάτες των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Οπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ, η νέα αύξηση φόρου που θα προκύψει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο θα είναι της τάξης του 25%, δηλαδή υπερεξαπλάσια του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Η φορολογική αυτή επέλαση κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνει, συμπληρώνεται με άλλες επιβαρύνσεις, όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου των ΜΜΕ από 50%-55%, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 10%. Οπως προκύπτει από σχετικό παράδειγμα που δίνει η ΓΣΕΒΕΕ, για εμπορική επιχείρηση 50 τ. μ. με τιμή ζώνης 150.000 το τ. μ., συντελεστή εμπορικότητας 1,40 και συντελεστή απόδοσης 1,30, ο φόρος που αναλογούσε το 1997 ήταν 523.012 δρχ., ενώ με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι 657.787, καθώς το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα αυξάνεται κατά 12,9%, ενώ ο φόρος κατά 25,6%.

Από κοντά σ' όλα αυτά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δέχονται και νέα φορολογική επίθεση από την επέκταση του δημοτικού τέλους του 2% σε μια σειρά επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη επιβολή αυτού του φόρου που μετατρέπει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και δρα εξοντωτικά σε βάρος των ΜΜΕ και τονίζει ότι οι ΕΒΕ θα αγωνιστούν για να αποδυναμωθεί στην πράξη αυτή η διάταξη.

Επίσης, καταγγέλλει ότι σήμερα συζητιέται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η επιβολή του τέλους από 1.1.1998 και η διευρυμένη εφαρμογή του. Αυτό, υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, έρχεται σε αντίθεση με το ν.1080/80 που προβλέπει ότι η απόφαση του ΔΣ πρέπει να έχει παρθεί το προηγούμενο οικονομικό έτος.

"Η γενίκευση του δημοτικού τέλους", επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, "πλήττει ευθέως σειρά από κλάδους, όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία με σερβιριζόμενα είδη, λαϊκή τέχνη, τουριστικά είδη και δραστηριότητες, είδη δώρων, κοσμηματοπωλεία τουριστικών περιοχών κτλ.". Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων με το τέλος αυτό θα είναι τεράστια, καθώς για μια επιχείρηση με 70 εκατ. δρχ. τζίρο που λειτουργεί με συντελεστή καθαρού κέρδους 10%, το τέλος θα ανέρχεται σε 1,4 εκατ. δρχ., ενώ ο φόρος εισοδήματος με τη νέα κλίμακα θα ανέρχεται σε 1.150.000 δρχ. Δηλαδή, μόνο το τέλος των ΟΤΑ ξεπερνά κατά 21,7% το συνολικό φόρο εισοδήματος που καταβάλλει στο κράτος η επιχείρηση. Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να αρνηθεί την υλοποίηση αυτής της διάταξης και να μην ανοίξει μια νέα σελίδα αντιπαράθεσης με τις ΜΜΕ που ήδη πλήττονται από σωρεία επιβαρύνσεων δημοτικών τελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ