Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΥΛΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥ
Πίσω από τη σκαλωσιά

Πριν από οχτώ περίπου μήνες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσιζε να εγκατασταθεί, από τη Γ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων,στην Πύλη του Αδριανού (2ος αι. μ.Χ.) σκαλωσιά, προκειμένου, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και του Κέντρου Λίθου,να διαπιστωθούν οι φθορές και τα προβλήματα στην επιφάνεια του μνημείου και να προταθούν οι ανάλογες λύσεις για τον καθαρισμό του.

Στην ίδια συνεδρίαση είχε αποφασιστεί να εξεταστεί και η στατική επάρκεια του μνημείου,αφού πολλές φορές ακούστηκε ότι πλέον δε στηρίζεται πουθενά και ένας σεισμός μπορεί να είναι μοιραίος.Το Συμβούλιο είχε καταλήξει να επανέλθει το θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις από όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις (Προϊστορικών - Κλασικών, Αναστήλωσης και Συντήρησης). Τελικά η σκαλωσιά τοποθετήθηκε,τις μέρες των Χριστουγέννων και το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Δυστυχώς, όμως, το ΚΑΣ δεν είχε την προνοητικότητα - όχι πως θα 'πρεπε βέβαια - να δώσει... προδιαγραφές για τη σκαλωσιά. Διότι πώς να φανταστούν ότι ξαφνικά το μνημείο θα ντυνόταν με κόκκινες και μπλε (!) σιδεριές.Μάλιστα ήταν τέτοια η χρονική σύμπτωση της τοποθέτησης, ώστε πιθανόν θα είναι δύσκολο για τον ανυποψίαστο διαβάτη να μη σκεφτεί ότι πρόκειται για εορταστικό διάκοσμο. Πολύ περισσότερο όταν πουθενά δε φαίνεται ότι πρόκειται για έργο προστασίας και ανάδειξης της Πύλης του Αδριανού με την ευθύνη του ΥΠΠΟ.Αντ' αυτού είδαμε φαρδιά - πλατιά πάνω στο μνημείο την πινακίδα με την επωνυμία της εταιρίας που τοποθέτησε τη σκαλωσιά (!). Η χρησιμοποίηση ενός μνημείου ή του άμεσου περιβάλλοντός του για διαφήμιση δε συνιστά παραμόρφωσή αυτού;

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ