Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πενήντα μέρες απεργία πείνας...

ΑΓΚΥΡΑ.- Χτες συμπληρώθηκαν - με τη διακριτική αγνόηση του θέματος από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης - 50 μέρες απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές. Και τρεις από τους απεργούς μεταφέρθηκαν επειγόντως σε νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 364 αριστεροί και Κούρδοι κρατούμενοι υποστηρίζουν τα αιτήματα των φυλακισμένων στο Ερζερούμ με δικές του απεργίες πείνας, μετέδωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ενώ το κουρδικό DEM σημειώνει πως 13 από αυτούς "βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου".

Το Γαλλικό Πρακτορείο πρόσθεσε ότι εβδομήντα εφτά πολιτικοί κρατούμενοι από φυλακή της επαρχίας Κοτζαέλι άρχισαν και αυτοί απεργία πείνας.

Προσκλητήριο νεκρών

Κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν χτες ότι σκότωσαν περισσότερα από 8.000 άτομα πέρσι, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο απολογισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή, ενώ διαφέρει πολύ από αυτόν που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές. "Ο συνολικός αριθμός των ανδρών των εχθρικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν είναι 8.439", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που εστάλη στο πρακτορείο "Ρόιτερ" από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DΕΜ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αντάρτες του PKK που σκοτώθηκαν, κατά το 1997, στις μάχες για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στη νοτιανατολική Τουρκία ανέρχονται σε 986.

Στο τέλος του περασμένου μήνα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου σκοτώθηκαν 5.974 Κούρδοι αντάρτες και 548 Τούρκοι στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ