Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Πρωτόκολλο για απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Μετά την αναστάτωση της διεθνούς κοινής γνώμης από την πρόσφατη δήλωση Αμερικανού ερευνητή ότι θα προβεί στην κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα θέσει προς υπογραφή την προσεχή Δευτέρα στο Παρίσι το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο, που θα απαγορεύει ρητά την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Οπως ανακοινώθηκε, η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία της Γαλλίδας υπουργού Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Γκιγκού, του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβιτσί και του Ντανιέλ Ταρσί, Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόσφατα, δεκαεφτά ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να υπογράψουν το πρωτόκολλο του Παρισιού, το οποίο απαγορεύει τη δημιουργία μέσω της κλωνοποίησης γενετικώς όμοιων ανθρώπων, ζωντανών ή νεκρών.

Το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο κατά της ανθρώπινης κλωνοποίησης προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών σε επιστήμονες και ερευνητικά ιδρύματα, που θα διαπιστωθεί ότι πραγματοποιούν έρευνες για την κλωνοποίηση ανθρώπου.

Μόνο οι χώρες που έχουν υπογράψει ήδη την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να υπογράψουν το πρωτόκολλο για την κλωνοποίηση. Για το λόγο αυτό η Γερμανία, αν και συμφωνεί απολύτως με το πρωτόκολλο, δεν έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει το κείμενο, ενώ αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τις υπογραφές εκπροσώπων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας.

Το πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί από τουλάχιστον 5 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ