Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τοσκανίνι σε λάθος ώρα

Αλήθεια με ποιο σκεπτικό έγινε η επιλογή αυτής της ώρας; Γιατί να προβληθεί σήμερα στις 3.30 στην ΕΤ-3 το μεσημέρι η ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι "Ενας τρυφερός έρωτας";Ομολογούμε πως δε θα είχαμε καμιά ένσταση για την ώρα, αν αυτός ο τρυφερός έρωτας είχε σημαδέψει την καρδιά οποιουδήποτε νεαρού, διαφωνούμε όμως κάθετα διότι μιλάμε για την καρδιά του μεγάλου αρχιμουσικού Αρτούρο Τοσκανίνι. Ο σκηνοθέτης "Φράνκο Τζεφιρέλι" είναι ειδικός στην ανάπλαση μιας συγκεκριμένης εποχής, είναι ειδικός στη μουσική, στην καλή λυρική μουσική και είναι ακόμη πιο ειδικά τρυφερός στους νεανικούς έρωτες... Ετσι, το αποτέλεσμα της σκηνοθεσίας της ταινίας αυτής, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Βραζιλία και αναφέρεται στις νεανικές φιλοδοξίες και στους έρωτες του μαέστρου Τοσκανίνι, είναι αρκετά καλό. Εξαιρετικό θα λέγαμε. Θα δούμε τον αρχιμουσικό, όταν ήταν ακόμη ένα αμούστακο, σχεδόν, αγόρι, ένα αγόρι που δεν έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, ένα αγόρι πεισματάρικο, προικισμένο, χαρισματικό, ένα παιδί με τρομερές γνώσεις μουσικής που εμφανίζεται στη Σκάλα του Μιλάνου και διεκδικεί μια θέση στην ορχήστρα της Οπερας. Ομως, να που στη Σκάλα τον κρίνουν ως πολύ νέο και κατά συνέπεια "ανεπαρκή" - και εκεί κάνουν λάθη. Ετσι το φιλόδοξο αυτό πλάσμα, που έχει γνώση του καλλιτεχνικού του προορισμού και πλήρη επίγνωση της αξίας του, φεύγει για το Ρίο της Βραζιλίας, όπου θα κάνει μια σημαντική γνωριμία. Η μεγάλη σοπράνο της εποχής, η Ναντίνα Μπουλίσιοφ ετοιμάζει μια μεγάλη παράσταση, μια συναυλία. Μια ασθένεια, μια συμπάθεια, μια καλή συγκυρία θα κάνουν το άστρο του Τοσκανίνι να λάμψει από πολύ νωρίς. Ο μαέστρος της ορχήστρας αρρωσταίνει ξαφνικά και η μεγάλη σοπράνο δίνει την ευκαιρία στο νεαρό να αποδείξει τις τρομερές ικανότητές του και να γίνει με την πρώτη εκτέλεση, παγκόσμια γνωστός. Ενα αστέρι γεννήθηκε μακριά, σε ξένη γη και σε μια εποχή ταραγμένη από επαναστάσεις και ανακατατάξεις. Ενα αστέρι γεννήθηκε, έλαμψε και θα μεσουρανεί στο μουσικό στερέωμα για δεκαετίες ολόκληρες. Πρωταγωνιστούν οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Φιλίπ Νουαρέ.

Ακόμη μια ταινία που θα προβάλλει η ΕΤ-3 την Πέμπτη στη 01.00 μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Δεν την έχουμε δει, αλλά απ' ό,τι διαβάζουμε σχετικά με την υπόθεσή της μας προκαλεί το ενδιαφέρον. Πρόκειται για την την ουγγρική ταινία του Γιάνος Ρότσα "Φιλιά από τη μαμά".Μια ιστορία καθημερινής, αλλά ασυνήθιστης τρέλας που αφηγείται πολλές ιστορίες μέσα από την περιπέτεια μιας "αγαπημένης" οικογένειας. Της οικογένειας Καλμάρ, που διαφέρει από τις άλλες και αυτό χάρη στην τέλεια οργάνωσή της. Το κάθε μέλος της οικογένειας θα κάνει ακριβώς εκείνο που πρέπει, έτσι όπως το έχει αποφασίσει ο αρχηγός της. Ο πατέρας. Εκείνος θα τηλεφωνήσει στη μητέρα του, στη "γιαγιά" του για να ρωτήσει νέα της, που οφείλει να τα μεταβιβάσει στην υπόλοιπη οικογένεια και έπειτα θα πάει το αυτοκίνητο στο συνεργείο.

Η μητέρα θα πάει για ψώνια, η κόρη θα φροντίσει τον κήπο και ο γιος θα καθαρίσει το σπίτι. Ο ένας μπαίνει, ο άλλος βγαίνει, με ρυθμό, χωρίς να βρίσκει χρόνο να επικοινωνήσει με τον άλλο. Η συνεννόηση γίνεται με χαρτάκια και σημειώσεις. Ομως το παιδί της οικογένειας, ο μικρός κλείνεται στην ντουλάπα και βλέπει τι κάνει ο καθένας τους, όταν μένει μόνος στο σπίτι. Ο πατέρας φέρνει τη φιλενάδα, η μητέρα επιθυμεί διακαώς να πάρει διαζύγιο, αλλά δεν έχει το χρόνο να το ζητήσει, η κόρη προσπαθεί να μιλήσει στις φίλες της για τα προβλήματά της και πάει λέγοντας. Και ξαφνικά η γιαγιά πεθαίνει. Και τότε όλα αλλάζουν στο "τακτικό", "ήσυχο" αυτό σπίτι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-08 00:00:00.0)
Μουσικές περιπλανήσεις (2007-12-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-01-24 00:00:00.0)
«Οθέλλος» του Τζεφιρέλι (2001-06-17 00:00:00.0)
Μπράβο, μαέστρο (1997-08-14 00:00:00.0)
Ληστεύοντας μια... γυναίκα (1997-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ