Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Οργανώνονται οι άνεργοι

Συλλαλητήριο στη Χαλκίδα στις 20 του Γενάρη. Επιτροπές ανέργων "οργώνουν" από σήμερα τα χωριά. Σε αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων και σε συντονισμό δράσης, κάλεσε τους άνεργους ο Κ. Παρασκευάς

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σε συλλαλητήριο στις 20 του Γενάρη στη Χαλκίδα,σαν μια πρώτη δυναμική αντίδραση, προχωρούν οι άνεργοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Κύρινθο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων - Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Β/Κ Εύβοιας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Από σήμερα επιτροπές των ανέργων, με τη βοήθεια εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, θα "αλωνίσουν" τις 22 κοινότητες σπίτι - σπίτι και καφενείο - καφενείο, προκειμένου να καλέσουν σε συστράτευση άνεργους και εργαζόμενους, αγρότες και μικρομεσαίους.

Ο Γ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του Σωματείου, στην ομιλία του επισήμανε ότι η συσπείρωση και η κοινή πάλη, που θα έχει στην "αιχμή του δόρατος" τις κυβερνητικές πολιτικές, τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα χτυπάει στην "καρδιά" την ασυδοσία των βιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου, μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να επιβάλει πολιτική ανάπτυξης προς όφελος του λαού της περιοχής και της χώρας. Ο συνδικαλιστής τόνισε πως επειδή η κατάσταση "δεν πάει άλλο" και επειδή η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δε θέλουν να δουν και να αφουγκραστούν τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα των εκατοντάδων ανέργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, ο μόνος δρόμος που απέμεινε είναι αυτός του αγώνα.

Στη σύσκεψη δεν παραβρέθηκαν, παρότι είχαν προσκληθεί, εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κανένας από τους έξι βουλευτές αυτών των κομμάτων που εκλέχτηκαν στην περιοχή. Ομως και ο εκπρόσωπος του "πράσινου" νομάρχη και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας που παραβρέθηκαν, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν το "ρεαλιστικό και δεδομένο δρόμο" της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ, θεωρώντας δεδομένη την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, "εξόρκισαν" το αίτημα του σωματείου - παλαιότερο αίτημα όλου του συνδικαλιστικού κινήματος - για ενιαίο δημόσιο φορέα λευκολίθου. Οπως επίσης και τα αιτήματα για δημιουργία δασοβιομηχανικού συγκροτήματος, επιστροφή των τσιφλικιών στο δημόσιο κ.ά. που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και θα μειώσουν την ανεργία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τοπικός βουλευτής του "ΣΥΝ".

Κ. Παρασκευάς: "Δίνουν γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο"

"Το ζητούμενο, το κύριο και το βασικό πρόβλημα είναι, γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση (;)",σημείωσε στην παρέμβασή του, ο Κ. Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να απαντήσει: "Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, οι βασικές αιτίες που οδηγούν την περιοχή του Μαντουδίου να ακρωτηριάζεται, να γίνεται μια απ' τις πιο μαραζωμένες περιοχές της χώρας, είναι το γεγονός ότι χρόνια ολόκληρα δίνεται "γη και ύδωρ" στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Δόθηκε "γη και ύδωρ" στον Σκαλιστήρη να λυμαίνεται την περιοχή για πάνω από 30 χρόνια, για να συνεχιστεί σήμερα με άλλον ιδιώτη.

Δίνεται "γη και ύδωρ" στις πολυεθνικές, "γη και ύδωρ" στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάλυση της βιομηχανίας των πυρίμαχων προϊόντων και του λευκολίθου, την ώρα που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε, σαν δεύτερη αιτία, τον εφησυχασμό που καλλιεργούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - και κατά τη διάρκεια που πέρασε το συγκρότημα υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ - με τα γνωστά συνθήματα τύπου "ο αγώνας δικαιώνεται", ενώ δεν έγινε κανένας εκσυγχρονισμός και παραγωγική επένδυση. "Η λογική του ρεαλισμού - συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - που ακούστηκε και σήμερα εδώ, οδήγησε στη συρρίκνωση και στον περιορισμό του προσωπικού, στην απαξίωση της επιχείρησης και των παραγωγικών μέσων, στη λογική των απολύσεων και στο κλείσιμο τελικά της επιχείρησης. Ενώ σήμερα αυτή η "λογική του ρεαλισμού" απαιτεί μόνο επιδότηση των ανέργων και αύριο, ίσως, οδηγήσει στα συσσίτια.

Αυτές είναι οι ευθύνες για τις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις, οι οποίες επέφεραν σημαντικά δεινά για το λαό της περιοχής και της χώρας και πρέπει να αποδοθούν".

Καταλήγοντας ο Κ. Παρασκευάς, τόνισε: "Πιστεύουμε ότι σήμερα μπορείτε να κερδίσετε σημαντικά πράγματα με την πάλη και τον αγώνα σας, όπως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα είναι τα άμεσα αιτήματα που βάζει το σωματείο. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμα των εργατών του Περάματος, των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ναυτεργατών. Ομως ένας τέτοιος αγώνας δεν αρκεί. Δε λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας και της ανάπτυξης του τόπου και η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών με επιδόματα και ελεημοσύνες.

Χρειάζεται μια πολιτική που να στρέφεται και να "χτυπάει στην καρδιά" τις αιτίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα, την ασυδοσία και κυριαρχία του κεφαλαίου. Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνοδευτεί με αιτήματα που να στρέφονται κατά αυτών των πολιτικών. Για μας είναι ρεαλιστικό να ζητάμε κρατικό τον τομέα του ορυκτού πλούτου, που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εξάλλου, μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που ασκούν ιμπεριαλιστική πολιτική σ' όλο τον κόσμο, τέτοιους τομείς τους έχουν υπό το δημόσιο (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία κ. α.).

Να γιατί σας λέμε ότι είναι ρεαλιστικό να ακολουθηθεί ο δρόμος του αγώνα και της κοινής πάλης, μαζί με άλλους εργαζόμενους, τους αγρότες της περιοχής, τους μικρομεσαίους, τους νέους που δε θα έχουν μέλλον. Να διευρυνθεί το μέτωπο πάλης με άλλους ανέργους σε άλλες περιοχές για να γενικευτεί μια τέτοια πάλη και πολιτική".

Τέλος, κάλεσε τους άνεργους να δημιουργήσουν επιτροπές σε κάθε χωριό της περιοχής και να παλέψουν σε συντονισμό με όλους,ενάντια σ' αυτή την πολιτική. "Κλείστε τ' αυτιά σας - είπε - σε αυτούς που σας καλούν στο δρόμο του "ρεαλισμού" και εφησυχασμού".

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ