Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζί στη μάχη Ελληνες και ξένοι εργάτες

Εκατοντάδες Πολωνοί μετανάστες έσπευσαν σε σύσκεψη του συλλόγου τους, προκειμένου να ενημερωθούν. Να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους και στα ελληνικά συνδικάτα, τους κάλεσε η Ζωή Σώκου

Ταλαιπωρία, σύγχυση και ανησυχία έχει προκαλέσει - πέρα από τις προσδοκίες - στους χιλιάδες αλλοδαπούς παράνομα εργαζόμενους στη χώρα μας, η διαδικασία χορήγησης της πολυπόθητης πράσινης κάρτας, αφού δεν προηγήθηκε καμία ουσιαστική ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό ευνοεί τους διάφορους αετονύχηδες, που σπεύδουν να προσφέρουν στους αλλοδαπούς τις "υπηρεσίες" τους, φυσικά, με το αζημίωτο.

Αυτό έγινε φανερό και στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Κυριακή ο Σύλλογος Πολωνών Εργαζομένων στην Ελλάδα,όπου εκατοντάδες Πολωνοί άδραξαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, της πρεσβείας, αλλά και του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ που συμμετείχαν, δέχτηκαν καταιγισμό διευκρινιστικών ερωτήσεων.

Το κενό στην ενημέρωση των αλλοδαπών προσπαθούν να καλύψουν πρωτοβουλιακά διάφοροι φορείς. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από την ερχόμενη Πέμπτη θα λειτουργήσει, αφιλοκερδώς, γραφείο πληροφόρησης αλλοδαπών εργατών, στην οδό Ηπείρου 8.

Ρόδινη παρουσίασε ούτε λίγο - ούτε πολύ την κατάσταση ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, που χαιρέτισε τη συγκέντρωση. Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα είναι έτοιμος ένας νέος νόμος για τους μετανάστες, με τον οποίο θα είναι ακόμα πιο εύκολη η νομιμοποίησή τους και ειδικά όσων διαμένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Ζωή Σώκου κατήγγειλε τα διάφορα γραφεία εξυπηρέτησης που "ξεπήδησαν σαν μανιτάρια μετά τη βροχή" και κάλεσε τους Πολωνούς να απευθύνονται μόνο στους αρμόδιους οργανισμούς, στον ΟΑΕΔ και τα Συνδικάτα. Συνεχίζοντας, καταχειροκροτούμενη από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους, σημείωσε: "Τα κοινά προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε μόνο με κοινή πάλη. Ελληνες και ξένοι να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αξιοπρέπειά μας, τα δικαιώματά μας. Γι' αυτό, σας καλούμε να δυναμώσετε την κοινότητά σας, να γραφτείτε στα ελληνικά συνδικάτα. Απαιτήστε τα αιτήματά σας να γίνουν αιτήματα πάλης των συνδικάτων της χώρας μας".

Ανετοιμότητα για τα πιστοποιητικά υγείας

Ανέτοιμες είναι οι υπηρεσίες υγείας της χώρας να αντιμετωπίσουν τους εκατοντάδες μετανάστες που θα ζητήσουν πιστοποιητικά υγείας για τη διαδικασία καταγραφής τους.

Η παραπάνω διαπίστωση έγινε χτες σε ημερίδα, με θέμα την "Ψυχική Υγεία - Εξαρτησιογόνες Ουσίες - HIV/AIDS σε Μετακινούμενους και Ειδικούς Πληθυσμούς".

Στην ημερίδα, για την ανετοιμότητα των υπηρεσιών μίλησε ο καθηγητής της Ψυχιατρικής Κ. Μπάλλας και μ' αυτή συμφώνησε η πρόεδρος του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μ. Μαλλιώρη.Ειδικότερα, η καθηγήτρια Α. Κοκκέβη σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά τα προβλήματα υγείας των αλλοδαπών τοξικομανών και πρόσθεσε ότι η συλλογή πληροφοριών δεν ήταν δυνατόν να γίνει ούτε από τα Νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί δεν έχουν χρόνο να συμπληρώσουν κάρτα για κάθε ασθενή.

Χτες το πρωί στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έγινε σύσκεψη με τους προέδρους των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης καρτών υγείας στους μετανάστες.

Ηδη, οι πρόεδροι των νοσοκομείων έχουν γίνει αποδέκτες δυο εγκυκλίων του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, με τις οποίες καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα, "οργανώνοντας, αν απαιτηθεί, και ειδικό εξωτερικό ιατρείο καθημερινής λειτουργίας στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας που υπάγονται σε αυτό, στο οποίο θα εξετάζονται οι προσερχόμενοι αλλοδαποί από ειδικευμένους παθολόγους". Οι εξετάσεις των μεταναστών θα γίνονται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ΙΚΑ. Οι πρόεδροι των ΔΣ των νοσοκομείων θα ορίζουν ειδικούς παθολόγους που θα κάνουν - δουλεύοντας και υπερωριακά αν χρειαστεί - τις εξετάσεις.

Με βάση το ιστορικό και την αντικειμενική εξέταση, ο μετανάστης μπορεί να παραπεμφθεί για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο και ακτινογραφία θώρακα. Οι ακτινογραφίες θα διενεργούνται στα ακτινολογικά εργαστήρια των κρατικών νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ή σε εργαστήρια του ΙΚΑ και θα φέρουν, όταν προσκομίζονται, τη φωτογραφία του εξεταζόμενου.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο μετανάστης θα παραλαμβάνει πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι "δεν πάσχει από μολυσματική νόσο που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία" είτε θα παραπέμπεται για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση "επί υπονοίας τυχόν υπαρχούσης μολυσματικής νόσου". Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται νόσος, παράλληλα ενημερώνεται και η Διεύθυνση Υγιεινής του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ