Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αυτοψία" της παρανομίας

Ανοιχτά παραμένουν και τη νέα χρονιά τα μεγάλα προβλήματα, που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, το χώρο των ΜΜΕ, εμποδίζοντάς τον να λειτουργήσει στα πλαίσια της νομιμότητας. Αυτή τη φορά δε θα σταθούμε στις παραβιάσεις Κωδίκων Δεοντολογίας που γίνονται μέσα από μια πληθώρα εκπομπών, ούτε στο ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τα μετοχολόγια, δεν έχουν δοθεί οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές άδειες. Ούτε με το ότι οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εξακολουθούν να μην καταβάλλουν για τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους, στο δημόσιο. Το χάος που επικρατεί στις ραδιοσυχνότητες, αφού κάθε ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός ανεξέλεγκτα τοποθετεί τα μηχανήματα εκπομπής των προγραμμάτων του, δεν είναι άσχετο με την ανομία και την αδιαφάνεια που βασιλεύει σε όλο το ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Ενδεικτικό της συνεχιζόμενης παρανομίας με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμη και για την εθνική ασφάλεια της χώρας, είναι τα όσα συντελούνται εκεί στα όρη και στα βουνά, όπου η χρήση των συχνοτήτων από τους ραδιοσταθμούς, γίνεται μέσα σ' ένα καθεστώς επικίνδυνης πια παρανομίας.

Η παρανομία διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα και επίσημα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, μετά από καταγγελίες, από συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Μεταφορών. Ηδη, όμως, από τους πρώτους μήνες του περασμένου χρόνου, ο ίδιος ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας είχε καταγγείλει τους "νονούς" και το καθεστώς "μαφίας" που επικρατεί στις εγκαταστάσεις ραδιοφωνικών σταθμών εκεί... ψηλά στον Υμηττό. Τον κώδωνα του κινδύνου για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας, είχε "χτυπήσει" πριν επίσης από πολύ καιρό και συγκεκριμένα στις αρχές Ιούλη του '96, όταν πρόεδρος του ΕΣΡ ήταν ο Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος και ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Α. Τζογάνης, ο οποίος σε επιστολή του ζητούσε την παρέμβαση του ΕΣΡ. Ενδεικτικό επίσης της παρανομίας, που απλώνεται σχεδόν σε όλη τη χώρα, είναι όσα είχαν γραφεί στο "Ρ", για όσα συμβαίνουν στα Ακαρνανικά Ορη και για τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις "παρενοχλήσεις", στις επικοινωνίες του Fir και στην ασφάλεια των πτήσεων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών αναγκάστηκαν να επέμβουν και να προχωρήσουν σε ελέγχους. Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου και τα αποτελέσματα της αυτοψίας που διενέργησαν συνεργεία του ΥΜΕ αποδεικνύουν και εμπράκτως ότι η ανοχή και η η πολιτική της κυβέρνησης που επιμένει να διατηρεί το θολό και αδιαφανές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επιτείνει το χάος που επικρατεί στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των κεραιών. Το τοπίο που ήδη έχει διαμορφωθεί στο όρος Αιγάλεω, περιγράφει με σαφήνεια, την παρανομία και τις συνέπειές της. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων, λουκέτα τα οποία είχαν τοποθετηθεί από την αστυνομία παρουσία εισαγγελέα και τα οποία έχουν παραβιαστεί, καθώς και "πλήθος παράνομων και επικίνδυνων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων". Στην περιοχή, αυτή τη φορά, της Πάρνηθας, εντοπίστηκε και διεκόπη η λειτουργία παράνομου πειραματικού σταθμού, που δημιουργούσε παρεμβολές στο δίκτυο επικοινωνιών του Λιμενικού. Στην Καβάλα, επίσης, ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα γιατί η εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών, δημιουργεί παρεμβολές στο Fir Θεσσαλονίκης.

Η ενδεικτική φυσικά "χαρτογράφηση" της παρανομίας και του κινδύνου που εγκυμονεί είναι φανερό ότι δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων χρόνιων προβλημάτων, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ακόμη και το νόμο, που η ίδια συνέταξε και ψήφισε. Είναι πλέον επιβλημένη η άμεση "τακτοποίηση" και εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, μακριά από κάθε είδους συμφέροντα και διαπλοκές.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακροάσεις και... επανεξετάσεις (2007-01-17 00:00:00.0)
«Επιχειρήσεις» σε Υμηττό και Χορτιάτη (2006-06-27 00:00:00.0)
Στη «μάχη» του αριθμού των ραδιοσυχνοτήτων (2001-06-09 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συντηρεί την παρανομία (2000-08-25 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη «διάσταση» ΕΣΡ - υπουργείο Τύπου (1999-11-12 00:00:00.0)
Κίνδυνοι από την αυθαιρεσία (1997-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ