Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
"Καθαρά χέρια" αλά τουρκικά;

ΑΓΚΥΡΑ. - Διάφορα θαυμαστά αποκαλύπτονται - σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου - όσον αφορά το σκάνδαλο της διασύνδεσης κράτους, παραστρατιωτικών ομάδων και οργανωμένου εγκλήματος, που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Σουσουρλούκ.

Σύμφωνα με την έκθεση 120 σελίδων του ειδικού ανακριτή Κουτλού Σαβάς, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις είχαν αγαστή συνεργασία με δεξιές οργανώσεις που συνδέονται με τη μαφία.

Ανώτεροι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, δικηγόροι και αξιωματικοί της αστυνομίας ήταν αναμειγμένοι σ' ένα δίκτυο, όπου η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και η αστυνομία χρησιμοποιούσαν γνωστούς μαφιόζους για "ειδικές αποστολές", ακόμη και ορισμένους εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης, αναφέρει η έκθεση.

Δεκαπέντε μέλη δεξιών εξτρεμιστικών συμμοριών στάλθηκαν στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων ορισμένων που υποστήριξαν ένα πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ, τον Οκτώβρη του 1994.

Αλλοι δολοφόνησαν πρόσωπα που φέρονταν να είχαν προσφέρει υλική υποστήριξη στο απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με την έκθεση.

Προστίθεται ότι συμμορίες της μαφίας, αφού έφερναν σε πέρας τις "αποστολές" που τους ανέθετε η κυβέρνηση, ήταν αδύνατο στη συνέχεια να εμποδιστούν να συνεχίσουν τις παράνομες επιχειρήσεις, που έκαναν πλέον για λογαριασμό τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 45 εκατομμύρια δολάρια λείπουν από τα ειδικά ταμεία που διαχειρίζεται το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Αμπντουλάχ Τσατλί, ένας δεξιός εξτρεμιστής ύποπτος για φόνο, σκοτώθηκε στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ - η αφορμή της έρευνας - μαζί μ' έναν αξιωματικό της αστυνομίας και μια γυναίκα.

Ο Σεντάτ Μπουτσάκ, βουλευτής του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, τραυματίστηκε στο δυστύχημα, αλλά επέζησε.

Τότε η Τσιλέρ ήταν μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον ισλαμιστή ηγέτη Νετσμεντίν Ερμπακάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ