Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

Συνάντηση Πάγκαλου - Μίλερ για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

Το Κυπριακό και η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα της Ευημερίας του Ν. Ερμπακάν, συζήτησε χτες ο Τ. Μίλερ με τον υπουργό Θ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη.Ο Τ. Μίλερ, ειδικός εντεταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, είχε βρεθεί την περασμένη βδομάδα στην Αγκυρα, προκειμένου να καλλιεργήσει το έδαφος για την προώθηση των συζητήσεων για το Κυπριακό, μετά τις εκλογές στην Κύπρο τον προσεχή Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία προχωρά σε νέο κύκλο ασκήσεων στο Αιγαίο, γεγονός που θα κρατήσει σε ένταση την περιοχή μέχρι το Μάρτη. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας την τακτική της Τουρκίας, σημείωσε πως "πιστεύουμε ότι επειδή ακριβώς σε πολλούς τομείς υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη - όπως, για παράδειγμα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξελίσσεται η διαδικασία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - είναι παράλογη, τουλάχιστον περισσότερο και από αντιφατική, η στάση της Τουρκίας: Την ώρα που υπάρχει σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, ταυτοχρόνως, η Τουρκία, με τη συμπεριφορά της, την άτακτη στρατιωτική δράση την οποία αναπτύσσει, να δημιουργεί όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών. Πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της, η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της, κατά τον τρόπο που το κάνει μέχρι τώρα. Είναι απαράδεκτο και νομίζω ότι την ίδια, τελικώς, εκθέτει. Χωρίς να της λύνει κανένα πρόβλημα, της δημιουργεί πολλά". Ο Δ. Ρέππας συμπλήρωσε επίσης ότι "η Αθήνα δεν προτείνει κάποιο μορατόριουμ (γιατί είδα να γράφεται και αυτό), η Αθήνα προτείνει, κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, να τηρούμε τις Συνθήκες, οι οποίες ορίζουν το καθεστώς στην περιοχή και οι οποίες αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η κάθε πλευρά πρέπει να δείξει καλή πίστη, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και καλή πίστη επιδεικνύεται, όταν αποφεύγεις τέτοιου είδους προκλητικές και επιθετικές ενέργειες, σαν αυτές στις οποίες προβαίνει η Τουρκία".

Κίνκελ: Η καλύτερη συγκυρία για λύση

Η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στο φύλλο της εφημερίδας ΦΡΑΝΓΚΦΟΥΡΤΕΡ ΡΟΥΝΤΣΑΟΥ.

Ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας "αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ", αλλά ταυτόχρονα αξιολογεί ως "ευνοϊκότερη παρά ποτέ τη συγκυρία" ότι επικεφαλής των δύο χωρών βρίσκονται οι πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Μεσούτ Γιλμάζ: "Με πρωθυπουργούς τον Μεσούτ Γιλμάζ στην Αγκυρα και τον Κώστα Σημίτη στην Αθήνα, υπάρχει τώρα η καλύτερη δυνατή συγκυρία για να επιτευχθεί μία λύση...".

Ως πρόβλημα - "κλειδί", ο Κίνκελ επαναφέρει το θέμα μόνον της υφαλοκρηπίδας, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τον Γιλμάζ να κάνει το πρώτο βήμα και να αποδεχτεί την προσφυγή στη Χάγη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ