Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
EΡEΥNA: ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πρώτο πρόβλημα η ανεργία και υπεύθυνη η κυβέρνηση

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Προέκταση της κυβέρνησης θεωρούν οι πολίτες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

H ανεργία και τα ναρκωτικά αναδεικνύονται ως τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απασχολούν σήμερα τους πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας ιδιωτικής εταιρίας, για λογαριασμό της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), σχετικά με το "πώς βλέπουν οι πολίτες το ρόλο και τη σχέση τους με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".Στην ίδια έρευνα, που δημοσιεύουν τα "Νομαρχιακά Νέα", η κύρια ευθύνη για την καταπολέμηση της ανεργίας καταλογίζεται στο κράτος. Ενώ τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επίλυση τοπικών προβλημάτων απολαμβάνουν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, στους οποίους αναγνωρίζουν και απαιτούν ταυτόχρονα αναπτυξιακό ρόλο και δράση για την περιοχή τους. Από τα παραπάνω συνάγεται πως ο πολίτης εξακολουθεί να αναγνωρίζει την αιρετή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση - παρά τις πολλαπλές επιθέσεις που δέχεται από την κεντρική διοίκηση - ως το πιο κοντινό σε αυτόν επίπεδο εξουσίας, σε αντίθεση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που λειτουργεί ως "μακρύ χέρι" της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ανεργία αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα στις παραγωγικές ηλικίες 18 έως 44 ετών, σε ποσοστό 55,7%.Στην Κεντρική Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45,9% και στις ημιαστικές περιοχές στο 39,4%.Απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να "μοιράσει" την ανεργία - καταστρατηγώντας παράλληλα εργασιακές σχέσεις και κεκτημένα - με την εφαρμογή από τους Δήμους, των Δημοτικών Επιχειρήσεων για την ακρίβεια, των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, δίνει η άποψη των πολιτών σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι πολίτες, σε ποσοστό 81,7%, "δείχνουν" την κυβέρνηση και μόνο το 4,6% αυτών ζητά λύση στο πρόβλημα από το δήμαρχο ή τον κοινοτάρχη.

Ως σημαντικά προβλήματα αναδεικνύονται επίσης η υγεία και η κοινωνική πρόνοια.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι πολίτες της χώρας αντιλαμβάνονται το ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως επιβοηθητικό φορέα στο επίπεδο των δήμων και κοινοτήτων. Στους τελευταίους αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα στους τομείς καθαριότητας/ φωτισμού, ύδρευσης/ αποχέτευσης, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στους δε Νομάρχες καταλογίζουν αρμοδιότητες, όπως η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, η τουριστική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, τις αρμοδιότητες αυτές η πλειοψηφία των πολιτών τις καταλογίζει στην κυβέρνηση. Η σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμπιστοσύνης του κόσμου στα επίπεδα εξουσίας - που φέρουν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στο πιο ψηλό σκαλί - σηματοδοτεί τη "σύλληψη" μιας κοινής κατεύθυνσης δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και κράτους. Την ερμηνεία δηλαδή από τους πολίτες του ρόλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε συνάρτηση με την κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα, η έρευνα καταγράφει την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την αραιή επαφή με τις υπηρεσίες της και τον, κατά συνέπεια, αμφίσημο τρόπο, με τον οποίο εκτιμούν το γενικότερο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο θεσμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ