Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε αναβρασμό οι άνεργοι

ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ.-

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τις διαδηλώσεις των ανέργων που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Φλεβάρη, ημερομηνία που οι διοργανωτές προγραμμάτισαν έτσι ώστε να συμπέσει με την επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Εργασίας των ποσοστών για την ανεργία, κατά τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανεπίσημες πληροφορίες θα ανέλθουν ακόμα περισσότερο και θα αποτελέσουν ένα νέο και "θλιβερό" μεταπολεμικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 12%! Σύμφωνα, με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" επικαλούμενο τις πηγές του στη χώρα, τα ποσοστά που θα ανακοινωθούν θα προκαλέσουν ακόμα ένα νέο σοκ στη γερμανική κοινωνία, αφού ο αριθμός των ανέργων θα αγγίξει τα 5 εκατομμύρια, ενώ κατά την περσινή χρονιά ο μέσος όρος ήταν 4,4 εκατομμύρια άνεργοι.

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες που θα γίνουν σε περισσότερες από 200 πόλεις ανά τη γερμανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πρωτευουσών των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, όπως ανακοίνωσε χτες ο Ούβε Κάντελχαρντ,εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του αγώνα, και μέλος του προεδρείου της Ενωσης των Γερμανών Ανέργων. Σύμφωνα με τον ίδιο: "Περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί από το αναμενόμενο και οι διαδηλώσεις αυτές πρόκειται να αποτελέσουν μία τεράστια έκπληξη για τη χώρα". Εμπνεόμενοι από τους Γάλλους συναδέλφους τους, την υποστήριξη των εργαζομένων, αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυρίως απογοητευμένοι από τη συνεχή χειροτέρευση της θέσης τους, χωρίς να διαφαίνεται έστω στο μέλλον κάποια προοπτική, οι Γερμανοί άνεργοι προετοιμάζονται να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους στην εργασία. Αυτό φαίνεται και από τον κατάλογο των αιτημάτων που κατάρτισε η Ενωση Ανέργων, τα βασικά αιτήματα του οποίου είναι τα εξής: "Καταπολέμηση της ανεργίας και όχι των ανέργων, ανάκληση της μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς τις υπηρεσίες ανεύρεσης εργασίας, σταθερή ασφάλεια του επιδόματος ανέργων και αύξηση του (μειωμένου) επιδόματος κοινωνικής βοήθειας. Επίσης, κατάργηση της προβλεπόμενης αναγγελίας από τους ανέργους ότι καταβάλλουν προσπάθειες εξεύρεσης εργασίας, αφού είναι γνωστό ότι υπό τις σημερινές συνθήκες είναι ουτοπία η εξεύρεση".

Η Ενωση Γερμανών Ανέργων που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, αλλά και τη διοργάνωση των πανγερμανικών συλλαλητηρίων έχει δράση σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στην πρώην ΓΛΔ, όπου, όπως είναι γνωστό, πλήττεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Ομως την πρωτοβουλία για τις επερχόμενες διαμαρτυρίες του Φλεβάρη έχει αναλάβει το συντονιστικό γραφείο συνδικαλιστικών ομάδων ανέργων του Μπίλεφελντ και την υποστηρίζουν αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκκλησιαστικές κοινότητες. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 50 οργανώσεις και ομάδες έχουν εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο καπιταλισμός είναι «ο πιο θανατηφόρος ιός» (2021-05-04 00:00:00.0)
Φοιτητικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις (2006-05-13 00:00:00.0)
Στο πόδι ξανά... (2004-08-24 00:00:00.0)
Ευρηματικές και δυναμικές οι κινητοποιήσεις των ανέργων (1998-02-06 00:00:00.0)
Η φτώχεια χτυπά τα παιδιά (1997-10-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ