Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πρώτη και ενισχυμένη η ΕΣΑΚ

Αποφάσεις έντασης του αγώνα για την προώθηση των αιτημάτων και την απόκρουση των επιθέσεων που δέχεται ο κλάδος και το εργατικό κίνημα γενικότερα. Σταθερό μέτωπο πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη αναδείχτηκε και πάλι η ΕΣΑΚ στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας,που πραγματοποιήθηκαν προχτές Κυριακή, τελευταία μέρα των εργασιών του 18ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Ενα συνέδριο, στο οποίο αναδείχτηκαν τα προβλήματα του κλάδου, καταδικάστηκε η αντεργατική κυβερνητική πολιτική και αποφασίστηκε η συνέχιση και η ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου.

Για την εκλογή νέας διοίκησης ψήφισαν 487 σύνεδροι και έλαβαν: ΕΣΑΚ 338 ψήφους και 22 έδρες από 20 που είχε. ΠΑΣΚΕ 90 ψήφους και 6 έδρες από 8 που είχε. Αυτόνομη Παρέμβαση 27 ψήφους και 2 έδρες από 1. ΔΑΚΕ 23 ψήφους και 1 έδρα, όπως και προηγούμενα.

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ εξέλεξαν: ΕΣΑΚ 30 αντιπροσώπους, όσους είχε και προηγούμενα. ΠΑΣΚΕ 3 αντιπροσώπους από 7 που είχε. Αυτόνομη Παρέμβαση 1 αντιπρόσωπο, όπως και πριν. ΔΑΚΕ 1 αντιπρόσωπο όπως και προηγούμενα.

Οι σύνεδροι ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνεται η κρισιμότητα της περιόδου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων από κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, αντεργατική, πολιτική στήριξης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και δηλώνεται πως οι οικοδόμοι θα αντισταθούν με κάθε μέσο σε αυτή την πολιτική.

Επίσης, καταδικάζεται ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη που, όπως επισημαίνεται, στόχο είχε την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και η συμμετοχή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση σ' αυτόν. Επιπλέον, καταδικάζεται η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που "ξεδιάντροπα - σημειώνεται - και με δουλικότητα στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, ξεπουλώντας κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης".

Δηλώνεται η απόφασή τους να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση, για να μην περάσουν τα σχέδιά της για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, να υπερασπιστούν το νέο τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων, καθώς και τα εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους.

Τέλος, απαιτούν: Μέτρα για την κατοικία. Να γίνουν τα μεγάλα έργα, να υπάρχει δουλιά στους οικοδόμους, μέτρα για την επιβίωση των ανέργων. Ικανοποίηση των ασφαλιστικών αιτημάτων. Επαναφορά στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη της κατώτερης σύνταξης και αυξήσεις σύμφωνα με το ύψος των αυξήσεων στο βασικό ημερομίσθιο. 7ωρο - 35ωρο, με πλήρεις αποδοχές και νομοθετική οριοθέτηση του 5ήμερου, Δευτέρα - Παρασκευή. Ουσιαστική νομιμοποίηση των ξένων εργατών. Αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε εργολάβους που χρησιμοποιούν ξένους εργάτες σε συνθήκες "μαύρης" εργασίας. Επαναφορά των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ΚΕΠΕΚ στο υπουργείο Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ