Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΡΜΕΝΑΚΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ" ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ανάγκη άλλης πολιτικής στο φάρμακο

- Ποιες είναι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου;

- Πρώτον, υπήρξε καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, με την οποία οδηγείται σε αφανισμό το μικρό και μεσαίο φαρμακείο, σε υποβάθμιση η φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού και σε όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση ο ασφαλισμένος για την εξασφάλιση των φαρμάκων του. Δεύτερον, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων ανά τους νομούς για να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ελλάδα το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα προβλήματα του κλάδου και τις μορφές διεκδίκησης. Θα ακολουθήσουν τοπικές συνελεύσεις. Τρίτον, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρων κυλιόμενων κινητοποιήσεων με κλείσιμο των φαρμακείων, αρχής γενομένης την ημερομηνία εφαρμογής της λίστας. Τέλος, η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων εκείνων που χρωστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους φαρμακοποιούς. Το τελευταίο, θα κριθεί από τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους, ανάλογα με το με ποιο ταμείο έχουν πρόβλημα οι φαρμακοποιοί της περιοχής.

- Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών" κατέβασε ξεχωριστό ψήφισμα από εκείνο που πρότεινε η πλειοψηφία του ΔΣ. Γιατί; Πού έγκειται η διαφορετικότητα των δύο ψηφισμάτων;

- Η διαφορετικότητα των εκπροσώπων της "Πανεπιστημονικής" υπήρξε κύρια στη μη ανάληψη ευθυνών από τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΦΣ. Πιστεύουμε πως ευθύνονται για δύο πράγματα. Πρώτον για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα θέματα, υποβιβάζοντας τους στόχους που είχε βάλει η γενική συνέλευση, που ήταν η απόσυρση όλων των κυβερνητικών εξαγγελιών και η εξέταση του θέματος "φάρμακο" από μηδενική βάση και προωθώντας την κρίσιμη στιγμή την κλαδική συμφωνία και πραγματοποιώντας συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με κυβερνητικούς παράγοντες με μονόπλευρη συμμετοχή και ελλιπή ενημέρωση. Δεύτερον για την απογοήτευση που καλλιέργησαν στον κλάδο. Αυτό σήμερα έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αμφισβητούν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων, όχι γιατί δεν πιστεύουν στην ανάγκη και στην αποτελεσματικότητα των αγώνων, αλλά γιατί έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους στις συνδικαλιστικές παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία της ηγεσίας του κλάδου.

- Τι προτείνετε για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής στο θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης;

- Πρώτον ενημέρωση έγκαιρη και έγκυρη προς όλους τους φαρμακοποιούς. Προς αυτή την κατεύθυνση οι φαρμακοποιοί της "Πανεπιστημονικής" πραγματοποίησαν ήδη μία σύσκεψη στην Αθήνα και προγραμματίζουν νέα σύσκεψη με φαρμακοποιούς της Θεσσαλίας - Μακεδονίας. Δεύτερον, ενημέρωση του κόσμου για τη σημερινή κατάσταση και τις εξελίξεις που προδιαγράφονται στο φάρμακο. Τρίτον, δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών με συναφείς κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο. Αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μας είναι και το ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες, που με παρέμβαση των εκπροσώπων της "Πανεπιστημονικής" ψηφίστηκε στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ. Τέταρτον, ανατροπή των συσχετισμών των δυνάμεων στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ