Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Αύριο η πρώτη σύνοδος του Συμβουλίου Διοικητών

Η έδρα της Τράπεζας θα είναι στη Θεσσαλονίκη και πρόεδρός της - για τα 4 πρώτα χρόνια - θα είναι Τούρκος

Η πρώτη Σύνοδος του Συμβουλίου Διοικητών της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου και η παράδοση της σχετικής έκθεσης της προπαρασκευαστικής επιτροπής πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη αύριο Πέμπτη, 5 Φλεβάρη. Η έδρα της Τράπεζας θα είναι στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόεδρος της Τράπεζας για τα πρώτα τέσσερα έτη θα είναι Τούρκος.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ιδέα για την ίδρυση της Τράπεζας υιοθετήθηκε από τα ιδρυτικά μέλη της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), κατά τη Διάσκεψη Κορυφής της Κωνσταντινούπολης στις 25 Ιούνη 1992.

Στόχος της Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση και προώθηση περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης και υποδομής, καθώς και η ανάπτυξη του εμπορίου των κρατών - μελών. Ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας είναι οι χώρες της ΟΣΕΠ (Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Ρουμανία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Αλβανία). Το αρχικό εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας είναι 1 δισ. δολάρια.

Η ιδρυτική συμφωνία έχει υπογραφεί και κυρωθεί από όλα τα κράτη - μέλη της ΟΣΕΠ και έχει τεθεί σε ισχύ από τις 24-1-1997. Η Τράπεζα θα διοικείται από το Συμβούλιο των Διοικητών, στο οποίο από ελληνικής πλευράς έχει οριστεί ο Ν. Καραμούζης,υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας και το Συμβούλιο Διευθυντών, στο οποίο από ελληνικής πλευράς έχει οριστεί ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Σ. Αυγουλέας.

Ετσι, στις 5 και 6 του Φλεβάρη θα γίνει η 1η Σύνοδος του Συμβουλίου Διοικητών, όπου η προπαρασκευαστική επιτροπή θα παραδώσει την προσωρινή διοίκηση της Τράπεζας, καθώς και η 1η Σύνοδος του Συμβουλίου Διευθυντών. Τα επίσημα εγκαίνια και η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας θα γίνουν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες των Συμβουλίων Διοικητών και Διευθυντών και πάντως πριν το καλοκαίρι. Στην τελετή παράδοσης της έκθεσης της προπαρασκευαστικής επιτροπής στο Συμβούλιο Διοικητών θα παρευρεθούν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Α. Μπαλτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ