Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ"
"Εκσυγχρονίζουν" την τοκογλυφία

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για τους τόκους υπερημερίας

Τον ..."εκσυγχρονισμό" της τραπεζικής τοκογλυφίας προωθούν κυβέρνηση και τραπεζίτες, με αφορμή την επικείμενη τροπολογία που θα νομιμοποιήσει πλήρως τα πανωτόκια, που ήδη επιβάλλουν οι τράπεζες. Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά,ο οποίος είναι, παράλληλα, και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία για τον ανατοκισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρόκειται να κατατεθεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας και η καθυστέρηση (επρόκειτο να κατατεθεί στις αρχές της τρέχουσας βδομάδας) οφείλεται στο γεγονός ότι υπουργείο και τράπεζες δεν έχουν καταλήξει στα ακόλουθα δύο σημεία: Πρώτον, στο χρόνο που θα αρχίσουν να "τρέχουν" οι τόκοι υπερημερίας ("πανωτόκια") στα διάφορα βραχυπρόθεσμα δάνεια, όπως για κεφάλαια κίνησης και των πιστωτικών καρτών και, δεύτερον, στον τρόπο που θα ακολουθηθεί για τη ρύθμιση ή μη περιπτώσεων δανείων, για τα οποία έχουν συσσωρευτεί αστρονομικά ποσά υπερημεριών.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ισχυρίζονται ότι αν η ρύθμιση θα έχει γενικό χαρακτήρα που να προβλέπει ανατοκισμό των κάθε μορφής ληξιπρόθεσμων δανείων ανά εξάμηνο, τότε θίγονται τα συμφέροντά τους. Αντιπροτείνουν, μάλιστα, εξάμηνο ανατοκισμό για τα μακροχρόνια δάνεια, τρίμηνο για βραχυχρόνια δάνεια(για κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων) και ανατοκισμό ανά μήνα για τα καταναλωτικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των εκκρεμών υποθέσεων από συσσωρευμένα χρέη, λόγω τόκων υπερημερίας, οι τραπεζίτες - όπως είναι φυσικό - δε συζητούν καν το ενδεχόμενο να δεχτούν την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι τα πανωτόκια είναι παράνομα όταν επιβάλλονται μονομερώς από τις τράπεζες. Γνωρίζοντας ότι σε όλα τα σχετικά συμβόλαια πλέον υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αλλά και το γεγονός ότι είναι αδύνατον να εισπραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια από πελάτες που είχαν πάρει δάνειο 10 - 15 εκατομμύρια, επιδιώκουν μια ρύθμιση, η οποία θα τους δίνει το δικαίωμα να ρυθμίσουν τα δάνεια αυτά κατά περίπτωση. Τέτοιου είδους ρύθμιση θα προβλέπει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την κεφαλαιοποίηση μέρους της ληξιπρόθεσμης οφειλής, την παραγραφή κάποιου άλλου μέρους και τη ...σύναψη νέου δανείου. Παράλληλα, οι τραπεζίτες φαίνεται να ανησυχούν και μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει σωρεία αγωγών κατά των τραπεζών, ειδικά για τις περιπτώσεις των ξενοδοχειακών και των αγροτικών δανείων, τα οποία αφορούν κυρίως τις Τράπεζες Κτηματική, ΕΤΒΑ και δευτερευόντως την Εμπορική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ