Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Θέλουμε να διωχτούμε δικαστικά"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Αψηφώντας τους νόμους που εξισώνουν αυτόν που διανέμει ένα απαγορευμένο κείμενο με το συγγραφέα του (και άρα συνεπάγονται νομική του δίωξη) δεκάδες ηθοποιοί του κινηματογράφου, συγγραφείς και διανοούμενοι διένειμαν τα κείμενα απαγορευμένων ομιλιών μπροστά στο ειδικό δικαστήριο ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης.

"Ας αλλάξουν τους νόμους ή ας ρίξουν όλη την Τουρκία στη φυλακή", δήλωσε ο Σανάρ Γιουρνταταπάν, συνθέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπροστά στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας, το οποίο λειτουργεί από τον καιρό της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο Γιουρνταταπάν και έξι συνάδελφοί του διένειμαν κείμενα ομιλιών του τυφλού αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εσμπέρ Γιαγκμουρντερελί και του συνδικαλιστή ηγέτη Μαχμούτ Κονούκ, στις οποίες οι συγγραφείς τους ζητούσαν πλήρη δικαιώματα για την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας. Τόσο ο Γιαγκμουρντερελί όσο και ο Κονούκ έχουν καταδικαστεί για τις ομιλίες τους αυτές.

"Ενημερώσαμε χθες τον εισαγγελέα για την πρόθεσή μας και θέλουμε να ξεκινήσει τη δικαστική διαδικασία εναντίον μας για την πράξη μας", δήλωσε νωρίτερα ο Γιουρνταταπάν στο "Ρόιτερ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ