Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Να αλλάξει η αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων

Ψήφισμα, με το οποίο στιγματίζουν την ιταμή αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων, εξέδωσαν χτες μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

"Οι Κούρδοι πρόσφυγες του Ιράκ και άλλοι Ιρακινοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, εξαιτίας της βίας, των διώξεων, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εμφυλίου πολέμου, των ξένων επεμβάσεων, του οικονομικού αποκλεισμού του Ιράκ και της έλλειψης των βασικών προϋποθέσεων για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς ζωής και κοινωνικής ασφάλειας", γράφει το ψήφισμα.

Επίσης καταγγέλλεται η αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων από τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η απαγόρευση της εισόδου τους σ' αυτές. "Στο όνομα της δήθεν πάταξης της λαθρομετανάστευσης" - αναφέρει ακόμη το ψήφισμα - "οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενεργοποιώντας τη Συνθήκη Σένγκεν, θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στους Κούρδους πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο".

Οι μαζικοί φορείς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουν το ψήφισμα, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως οι λόγοι που εξαναγκάζουν τους Κούρδους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είναι πολιτικοί, ζητούν:

  • Από το ελληνικό κράτος να σεβαστεί και εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες.
  • Την άμεση χορήγηση σε όσους πρόσφυγες το ζητήσουν πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των Προσφύγων.
  • Τη δημιουργία από μέρους του ελληνικού κράτους των προϋποθέσεων κοινωνικής ένταξης και εξασφάλισης εργασίας για τους πρόσφυγες, εφ' όσον το επιθυμούν.
  • Να εξασφαλίσουν το ελληνικό κράτος και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων (κέντρα υποδοχής - φιλοξενίας με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή) ως τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.
  • Να μην υπάγονται οι πολιτικοί πρόσφυγες στη διαδικασία χορήγησης Λευκής Κάρτας, αφού δεν έρχονται στη χώρα μας για οικονομικούς λόγους.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων(ΑΔΕΔΥ), η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), η Εθελοντική Εργασία Αθήνας,η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Εργατικό Κέντρο Αθήνας(ΕΚΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), η Παμπειραϊκή Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΠΕΔΔΑ), η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (ΠΑΠΟΚ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρόβλημα έχει να κάνει με την πολιτική που εφαρμόζεται (2020-01-16 00:00:00.0)
Ανάξια συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες (2002-02-05 00:00:00.0)
Απεργία πείνας ξεκίνησαν όλοι οι πρόσφυγες (2002-01-24 00:00:00.0)
SOS από το Μπραχάμι (2000-04-06 00:00:00.0)
Να γίνουν σεβαστές οι Διεθνείς Συνθήκες (1998-04-25 00:00:00.0)
Συντονισμός φορέων για την επίλυση των προβλημάτων (1997-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ