Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΔΑ
Να γίνουν σεβαστές οι Διεθνείς Συνθήκες

Συνάντηση μαζικών φορέων και οργανώσεων με αρμόδιους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το θέμα των Προσφύγων

Συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχαν την Τετάρτη 22 του Απρίλη, μετά από δικό τους αίτημα, οι εκπρόσωποι οργανώσεων και μαζικών φορέων που στις αρχές του χρόνου, στις 4/2/98, είχαν υπογράψει κοινό ψήφισμα για τους Κούρδους πρόσφυγες του Ιράκ και άλλους Ιρακινούς πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στη συνάντηση, που αποτέλεσε ένα βήμα άσκησης πίεσης στους αρμόδιους φορείς, παραβρέθηκαν οι: Ζωή Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Σαραφιανός,μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Θανάσης Παφίλης,Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Χαρά Μαρούλη,μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΔΑ, Φένη Σχορτσανίτη,μέλος της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας.

Στη συνάντηση τέθηκαν τα εξής θέματα - αιτήματα:

  • Να γίνουν σεβαστά από το ελληνικό κράτος και να εφαρμοστούν το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες για τους Πρόσφυγες.
  • Να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να δίνουν λύση στο πρόβλημα των προσφύγων.
  • Να χορηγηθεί άμεσα, σε όσους πρόσφυγες κάνουν αίτηση, πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.
  • Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι πρόσφυγες εκείνοι που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να εργαστούν.
  • Να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των προσφύγων στη χώρα μας (κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή), έως τη χορήγηση σ' αυτούς πολιτικού ασύλου.
  • Να οργανωθεί άμεσα καμπάνια ενημέρωσης των προσφύγων για τα δικαιώματά τους, ώστε να μην πέφτουν θύματα σύγχρονων δουλεμπόρων.
  • Να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια υπαγωγής των πολιτικών προσφύγων στη διαδικασία χορήγησης σ' αυτούς της "Λευκής Κάρτας", αφού δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των μεταναστών που έχουν έρθει στη χώρα μας για οικονομικούς λόγους.
  • Να σταματήσει το καθεστώς αστυνομοκρατίας τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες περιοχές, για δήθεν εξακρίβωση στοιχείων των αλλοδαπών.

Από πλευράς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Γενικός του Γραμματέας, Γ. Παπαδογιαννάκης, έθεσε ως πρόβλημα την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας. Και η κατάσταση είναι ενδεικτική, ακόμα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, σχετικά με την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ελάχιστοι πρόσφυγες λαμβάνουν πολιτικό άσυλο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παραμένει σε καθεστώς παρανομίας, θύμα των σύγχρονων δουλεμπόρων. Από τις 3.800 αιτήσεις που έγιναν από Κούρδους του Ιράκ από το 1997, μόνο 130 έχουν γίνει αποδεκτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδύνευσαν πρόσφυγες που βρίσκονταν σε δουλεμπορικό (2010-04-13 00:00:00.0)
Ημερίδα για τη μεταναστευτική πολιτική (2008-05-18 00:00:00.0)
Θέλει «σφραγισμένα» τα σύνορα (2004-07-11 00:00:00.0)
Στον Κοκκινοπηλό 129 πρόσφυγες (2002-01-25 00:00:00.0)
Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων (1998-11-04 00:00:00.0)
Να αλλάξει η αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων (1998-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ