Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΗΡΗΓΓΑΣ
Μια ζωή στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Κηδεύτηκε χτες ο παλαίμαχος ναυτεργάτης κομμουνιστής

Πλήθος συντρόφων του, φίλων και συγγενών, αποχαιρέτησαν χτες στο Τρίτο Νεκροταφείο τον αγωνιστή ναυτεργάτη και στέλεχος του ΚΚΕ Παντελή Σήρηγγα.Μέχρι και προχτές Τετάρτη, που έφυγε από τα γραφεία της παράταξης Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση,για να αφήσει λίγες ώρες αργότερα, αιφνιδιαστικά, την τελευταία του πνοή, αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ, στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματος, πρωτοστατώντας στην πάλη των ναυτεργατών ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι αγώνες του μέσα στις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ,του ΔΣΕ,όπου διακρίθηκε για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του σαν απλός μαχητής και ανθυπολοχαγός, αλλά και κατόπιν στην προσφυγιά στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες στη Σοβιετική Ενωση και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, το ήθος του αποτελούν πλούσια παρακαταθήκη και παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους.

Ο Παντελής Σήρηγγας γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Μαγγανίτη Ικαρίας. Ο πατέρας του, όπως και τα αδέρφια του ήταν ναυτικοί. Το ίδιο επάγγελμα ακολούθησε και ο ίδιος. Από μικρός δούλευε στα καϊκια και στη συνέχεια στα καράβια. Σε επαφή με το εργατικό κίνημα ήρθε κατά τη διάρκεια της κατοχής. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το 1943 έφυγε για τη Μ. Ανατολή, όπου ήρθε σε επαφή με αντιφασιστικές οργανώσεις. Πολέμησε τους Γερμανούς ναζί και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι και τον κυνήγησαν. Κατηγορήθηκε για "στάση" και στάλθηκε στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας επέστρεψε στην Ελλάδα. Η πατριωτική του στάση "βραβεύτηκε" με νέες διώξεις. Στάλθηκε στις φυλακές της Ψυτάλλειας. Αφού απελευθερώθηκε, για ένα διάστημα δούλεψε ξανά σε καράβια, όπου και εντάχθηκε στην ΟΕΝΟ. Στον εμφύλιο πήρε μέρος μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Μετά την υποχώρηση δραστηριοποιήθηκε στις σοσιαλιστικές χώρες. Τον Αύγουστο του 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγό του Αννα Ευαγγέλου και τα δύο του παιδιά και αναδείχτηκε σε στέλεχος του Κόμματος.

"Σύντροφε Παντελή, υπερασπίστηκες τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, δίνοντας το αγωνιστικό σου "παρών" σε όλες τις κρίσιμες μάχες ενάντια στις διαλυτικές επιθέσεις του αναθεωρητισμού. Οι τοποθετήσεις σου αποτελούσαν βαθιά ταξική ανάλυση της κατάστασης, εξέπεμπαν αισιοδοξία, ήταν προτροπή για αύξηση της προσφοράς των κομμουνιστών και της ανάπτυξης των αγώνων", είπε, αποχαιρετώντας τον, ο Σωτήρης Μαργιώλης,μέλος του γραφείου της Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Τον Παντελή Σήρηγγα αποχαιρέτησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤκ. Δεσποτίδης,ο γραμματέας της Επιτροπής Επαναπατρισθέντων Πολιτικών ΠροσφύγωνΓρηγόρης Φώτου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαγγανιωτώνκ. Φρατζεσκάκης.Στην κηδεία παραβρέθηκαν, σύσσωμη η Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντώνης Καλαμπόγιας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής και εκπρόσωποι πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ