Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Απεργία πείνας ξεκίνησαν όλοι οι πρόσφυγες

Ανακοίνωση-καταγγελία της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ: Αυτό που χρειάζονται άμεσα είναι η πολιτική λύση στο πρόβλημά τους

Απελπισμένοι, ζώντας σε άθλιες συνθήκες (στο κτίριο του παλιού αεροσταθμού) εδώ και ενάμιση μήνα και απαιτώντας μόνο ό,τι δικαιούνται - πολιτικό άσυλο, δηλαδή - οι 105 πρόσφυγες στα Χανιά συνεχίζουν την απεργία πείνας, που ξεκίνησε σχεδόν πριν ένα 10ήμερο. Μετά τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι ξεκίνησαν τον αγώνα πρώτοι υπενθυμίζοντας σε όσους εσκεμμένα ξεχνούν πως «επιστροφή στην πατρίδα για μας σημαίνει βέβαιος θάνατος», απεργία πείνας ξεκίνησαν από προχτές αργά το βράδυ και οι υπόλοιποι πρόσφυγες απ' το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σιέρα Λεόνε. Αυτοί οι 105 πρόσφυγες είναι όσοι απέμειναν απ' τους 245 πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη την 2η μέρα της Πρωτοχρονιάς, μετά την αξέχαστη περιπέτειά τους στα φουρτουνιασμένα κύματα του Λιβυκού Πελάγους...

«Αυτό που χρειάζονται άμεσα οι πρόσφυγες είναι η πολιτική λύση στο πρόβλημά τους», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωση-καταγγελία η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, η οποία παράλληλα καλεί τον χανιώτικο λαό, τη νεολαία, τα σωματεία, τους επιστημονικούς και μαζικούς φορείς, να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους ανθρώπους αυτούς και να απαιτήσουν απ' την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματά τους.

«Το δράμα που περνούν οι παραπάνω πρόσφυγες είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της περιβόητης "παγκοσμιοποίησης", της "ελεύθερης" αγοράς, της "νέας τάξης πραγμάτων" και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που γίνονται για την επιβολή της. Αυτή την πολιτική την έχει αποδεχτεί και η ελληνική κυβέρνηση. Εχει αποδεχτεί το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή στην περιοχή μας και συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή της, γι' αυτό και είναι άμεσα υπεύθυνη για τις μαζικές μεταναστεύσεις στις οποίες εξαναγκάζονται οι διάφοροι λαοί λόγω της φτώχειας και της μιζέριας και του αιματοκυλίσματος που τους υποβάλλει ο ιμπεριαλισμός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ ζητά να σταματήσει η κράτηση των προσφύγων, να τους χορηγηθεί το πολιτικό άσυλο που έχουν ζητήσει και ν' αφήσει η κυβέρνηση το γελοίο επιχείρημα ότι «για τις χώρες προέλευσής τους δε δικαιολογεί το διεθνές δίκαιο χορήγηση πολιτικού ασύλου». Τέλος, καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες στους ντόπιους παράγοντες και σε ορισμένους εκπροσώπους της ΤΑ, για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στα Χανιά («σαν κότες σε κλουβί»), αλλά και για την άρνησή τους να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της πόλης («ακόμα και στο "Ξενία" που προτιμούν να το έχουν κλειστό»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ