Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Ερευνα του ΑΠΘ για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ

Ελάχιστα έως καθόλου ικανοποιημένοι από τις «λύσεις» που προωθεί η κυβέρνηση στα προβλήματά τους, δηλώνουν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αντίθετα, οι πολίτες φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο το δήμαρχο, ως τον πιο «κοντινό» φορέα εξουσίας, ωστόσο το 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στις ερχόμενες εκλογές δε θα ψηφίσει κομματικό υποψήφιο.

Την έρευνα - που διεξήχθη από τις 20 Σεπτέμβρη έως τις 20 Νοέμβρη του 2001 σε δείγμα περίπου 6.000 ατόμων - παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος και ο επικεφαλής της ομάδας του ΑΠΘ, Θ. Χατζηπαντελής. Σύμφωνα με τον Π. Κουκουλόπουλο, το μήνυμα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες θέλουν περισσότερη Αυτοδιοίκηση, δηλαδή να μεταφερθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους. Κάτω απ' αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική για επιβάρυνση της Αυτοδιοίκησης με ολόκληρους τομείς κρατικής ευθύνης - στην οποία συμπράττει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - η έρευνα θα μπορούσε άνετα να εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την πολιτική, και τη διάσπαση έτσι του ενιαίου χαρακτήρα των τομέων του δημοσίου. Στο σημείο αυτό πάντως είναι χαρακτηριστικό το σημείο της έρευνας που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν την αρμοδιότητα για γενικούς τομείς, όπως εκπαίδευση, ανεργία, να ανήκει στο κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο ένα 18% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές κομματικό υποψήφιο. Ενα ποσοστό 25% θα ψηφίσει με βάση την πολιτική ταυτότητα του υποψηφίου και ένα 16% με βάση τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενισχύει τους «δικούς» της δημάρχους και νομάρχες.

Στην κορυφή των περισσότερο αναγνωρισμένων εκπροσώπων θεσμών βρίσκεται ο δήμαρχος, με τον μητροπολίτη να ακολουθεί. Σχεδόν 9 στους 10 αναγνωρίζουν το δήμαρχο του δήμου. Στις προτεραιότητες των αρμοδιοτήτων του δήμου, οι πολίτες τοποθετούν τα έργα υποδομής, τη ρύπανση, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον πολιτισμό και το κυκλοφοριακό. Η κυβέρνηση καλείται να ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την εγκληματικότητα και την ανεργία που θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντως, μόλις 12% των ερωτηθέντων δηλώνει ευχαριστημένο από τις ενέργειες της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων του, ενώ τα στελέχη της έχουν ιδιαίτερα αρνητική εικόνα, με το 15% των ερωτηθέντων να τους χαρακτηρίζει «ιδιοτελείς».

Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η δύναμη των δήμων είναι περιορισμένη», αφού καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η κεντρική εξουσία. Ενώ το 48% θεωρεί ότι οι δήμοι ασχολούνται με έργα βιτρίνας και όχι με τα πραγματικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό δε της απαξίωσης στην οποία έχει οδηγήσει η ίδια η κυβέρνηση τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι ότι η τελευταία θεωρείται υπεύθυνη κυρίως για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων.

Τέλος, ως κύρια πηγή πληροφόρησης για τους πολίτες σχετικά με τις δημοτικές εκλογές είναι, κατά 60%, η τηλεόραση. Σημαντικό ωστόσο είναι το ποσοστό αυτών που ενημερώνονται από τις εφημερίδες, που φτάνει το 50%. Περίπου το 15% δηλώνει ότι θα συμμετείχε σε κινητοποιήσεις για τη λύση κάποιου προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ