Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ποιον «ανήκει» το ελληνικό σινεμά;

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου του Γιάννη Σολδάτου, «Ενας αιώνας Ελληνικός Κινηματογράφος», ζητά η κινηματογραφική εταιρία παραγωγής «Καραγιάννης - Καρατζόπουλος», με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε κατά των εκδόσεων «Κοχλίας».

Αφορμή για το αίτημα απαγόρευσης του βιβλίου είναι η δημοσίευση σε αυτό μερικών φωτογραφιών χωρίς την άδεια του παραγωγού. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του «Κοχλία», οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το βιβλίο δόθηκαν στο συγγραφέα από τους ίδιους τους δημιουργούς τους (σκηνοθέτες και φωτογράφους), ενώ ακόμη και ο συνιδρυτής της εταιρίας Κώστας Καραγιάννης έδωσε ο ίδιος φωτογραφίες στον Γ. Σολδάτο.

Ο εκδοτικός οίκος προσθέτει ότι «είναι πάγια τακτική των παραγωγών ταινιών να μοιράζουν φωτογραφίες στα ΜΜΕ για να διαφημίσουν τις ταινίες με τη σημείωση "Παρακαλώ για τη δημοσίευση". Τέτοιες είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο έργο και επικαλείται ο παραγωγός». Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι οι φωτογραφίες που «υποστηρίζουν» την αίτηση της εταιρίας παραγωγής αφορούν μόνο το 2% του συνολικού αριθμού των φωτογραφιών του τόμου.

Η εταιρία όμως φαίνεται πως δε σταματά εκεί. Σύμφωνα με τον «Κοχλία», με προφορική δήλωση του δικηγόρου του παραγωγού θα κατατεθούν αγωγές ακόμη και κατά εφημερίδων για άρθρα τους για το βιβλίο, όπως το ένθετο της «Καθημερινής» της περασμένης Κυριακής!

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκε πρόσφατα. Ο «Κοχλίας» εκτιμά πως «κάποιοι θεωρούν τον Ελληνικό Κινηματογράφο και την ιστορία του κτήμα τους», και πως ένα τέτοιο θέμα αφορά όχι μόνο τον εκδοτικό χώρο, αλλά και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα ο εκδοτικός οίκος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα, με προσκαλεσμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ