Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Κατηγορηματικά αντίθετοι οι αρμόδιοι φορείς

Οι εκπρόσωποι του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ, οι οποίοι κλήθηκαν στη Βουλή, απέρριψαν την πρόταση νόμου των «πέντε», που προωθεί τη ναρκωκουλτούρα

Αντίθετοι με τη γνωστή και επικίνδυνη πρόταση νόμου των «πέντε» (Δαμανάκη, Βούγια, Τατούλη, Μπένου, Κουβέλη), που προωθεί τη ναρκωκουλτούρα με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και τη χορήγησή τους από το κράτος, εμφανίστηκαν χτες οι καθ' ύλην αρμόδιοι φορείς της χώρας που ασχολούνται με το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Οι εκπρόσωποι του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ, μιλώντας στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, στην οποία κλήθηκαν προκειμένου να πουν τη γνώμη τους για την πρόταση νόμου των «πέντε», εξέφρασαν την αντίθεσή τους τονίζοντας ότι τυχόν υιοθέτησή της θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Α. Κοκκέβη, υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η δημιουργία υποδομών για τη θεραπεία των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά και όχι η συζήτηση για την αποποινικοποίησή τους. Τόνισε ότι η συζήτηση για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών δημιουργεί καθεστώς που ενθαρρύνει τη χρήση τους και ανακοίνωσε ότι μόνο το 10% των χρηστών παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Το ζητούμενο είπε είναι να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να αυξηθούν όσοι θα παρακολουθούν τα θεραπευτικά προγράμματα, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών, προκειμένου να μην είναι οι χρήστες στο δρόμο.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), Χ. Πουλόπουλος, τόνισε ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ στη χώρα μας τα προγράμματα θεραπείας είναι υψηλού επιπέδου αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι επαρκής ο αριθμός τους. Σχολιάζοντας την πρόταση των «πέντε» για χορήγηση των ναρκωτικών από το κράτος, τη χαρακτήρισε επικίνδυνη μέθοδο καταστροφής και τόνισε ότι δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα πως η χρήση του χασίς είναι ακίνδυνη. Σε καμία περίπτωση, είπε, δεν πρέπει να διακινούνται τα ναρκωτικά από το κράτος και δήλωσε αντίθετος και με τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά». Αναφέρθηκε στις ελλείψεις των θεραπευτικών κοινοτήτων σε προσωπικό και ζήτησε την παρέμβαση της επιτροπής προκειμένου αυτές να καλυφθούν.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Μ. Σκουλάκης, ήδη έχει αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών κοινή τροπολογία όλων των μελών της επιτροπής προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσλήψεις στις θεραπευτικές κοινότητες.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η διευθύντρια του 18 ΑΝΩ, Κ. Μάτσα, η οποία τόνισε ότι τυχόν υιοθέτηση της πρότασης των «πέντε» θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και θα επιδεινώσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα φτάσουμε, είπε, στο σημείο να μπει το ΕΣΥ στην υπόθεση της διάδοσης των ναρκωτικών μέσω της διάθεσής τους από τα νοσοκομεία, ενώ με την προτεινόμενη συνταγογραφία ναρκωτικών από ιδιώτες κανένας δε θα μπορέσει να εμποδίσει την εγκατάσταση κυκλωμάτων. Υπογράμμισε ότι σήμερα δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα για τη θεραπεία και την πρόληψη, δεν επαρκούν τα υπάρχοντα προγράμματα, ενώ όσοι αποθεραπεύονται δεν μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Το μήνυμα, είπε, της πρότασης ότι το χασίς είναι ακίνδυνο νομιμοποιεί τις αιτίες της δημιουργίας του προβλήματος των ναρκωτικών αφού δεν ασχολείται με αυτές. Σχολιάζοντας, δε, τα προγράμματα υποκατάστατων μέσω της χορήγησης μεθαδόνης, είπε ότι αυτά έχουν αποτέλεσμα ο χρήστης να παραμένει εξαρτημένος και στη συνέχεια να αναζητάει και στην παρανομία τη ναρκωτική ουσία. Εάν, είπε, νομιμοποιηθεί η ηρωίνη τότε και τα παιδιά που σήμερα μετέχουν στα προγράμματα θα έχουν δυσκολία να δώσουν τη μάχη αφού μία από τις προσπάθειές τους είναι να μείνουν μακριά από τις ουσίες.

Ο μόνος που ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της πρότασης των «πέντε», χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «άτολμη» ιατρικά, ήταν ο Χ. Ρογκότης, από την Ψυχιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρότεινε την ελεγχόμενη χορήγηση της μεθαδόνης και της νέας ουσίας βουπρενοφίνη, μέσω της συνταγογράφησης.

Στην παρέμβασή του το μέλος της επιτροπής βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης τόνισε ότι κανένα φαινόμενο και σε καμία κοινωνία δεν αντιμετωπίστηκε χωρίς να χτυπηθούν και τα αίτια που το δημιούργησαν. Τι θα κάνουμε, αναρωτήθηκε, με τις εν δυνάμει στρατιές των υποψηφίων χρηστών; Το θέμα, τόνισε, είναι ιδεολογικό και αφορά το πώς θωρακίζουμε τη νεολαία προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση των ναρκωτικών. Χαρακτήρισε, δε, υποταγή στο πρόβλημα το να λέγεται ότι σε πέντε χρόνια η συζήτηση για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα έχει προχωρήσει παραπέρα.

Αγανακτισμένη με την πρόταση των «πέντε» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, που είναι και η Εθνική Συντονίστρια της ΕΕ για το θέμα των ναρκωτικών. Δήλωσε ότι την απορρίπτει «καθ' ολοκληρίαν» αφού ως πρόταση είναι αντίθετη και με την εμπειρία και την επιστήμη και τελικά νομιμοποιεί την εμπορία των ναρκωτικών και απλώς διαχειρίζεται το πρόβλημα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά της στο πείραμα της Ολλανδίας και στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη χώρα αυτή. Εκεί, είπε η Μ. Γιαννάκου, ακολούθησαν την αποποινικοποίηση για καθαρά οικονομικούς λόγους αφού είδαν ότι τα προγράμματα αποκατάστασης κόστιζαν αρκετά. Οσο δε για το «πάρκο της Ζυρίχης» στην Ελβετία, όπου γινόταν ελεύθερη χρήση, είπε ότι αυτό έκλεισε αφού ως μόνο αποτέλεσμα τα χρόνια της λειτουργίας του ήταν να αυξήσει τους χρήστες ναρκωτικών από 5.000 σε 20.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ