Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Ντέιτον" στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών!

ΤΙΡΑΝΑ.-

Την ανοιχτή παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε χτες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, τασσόμενος - όπως είπε - υπέρ της "σύναψης μίας συμφωνίας τύπου Ντέιτον" στην περιοχή.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ο Αλβανός υπουργός είπε ότι η "στρατιωτική κατοχή" της επαρχίας από τη Σερβία και η δυσπιστία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου προς τους ηγέτες τους έχουν κάνει την κατάσταση "εν δυνάμει εκρηκτική". Κατά τον Πασκάλ Μίλο, το μόνο που θα μπορούσε να ανακόψει την ένταση στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας μίας ενδεχόμενης σύρραξης) θα ήταν η επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, μια που η πρόσφατη ανάμειξη μεγάλων δυνάμεων, στην περίπτωση του τερματισμού του πολέμου στη Βοσνία, τον έχουν "κάνει αισιόδοξο", όπως έγινε με τη συμφωνία Ντέιτον το 1995! Εν κατακλείδι, ο Αλβανός υπουργός συνόψισε, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι άλλο από "ένα Ντέιτον" και κατέληξε προβλέποντας ότι "θα έχει ένα στο μέλλον"...

Η πρόταση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών εκδηλώνεται ένα 24ωρο πριν τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέμπ Μεϊντάνι, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τότε, ο Αλβανός Πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι "πρέπει να επέμβουμε για να αποφευχθεί μια έκρηξη στην περιοχή, η οποία δε θα συγκλονίσει μόνο την Αλβανία, αλλά και τις χώρες της περιοχής". Είχε μάλιστα ζητήσει τη συγκρότηση μόνιμης αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη συγκεκριμένη σερβική επαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ