Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Απεργία των υγειονομικών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές αποδοχές του κλάδου τους και την ανικανότητα της κυβέρνησης να απαντήσει ουσιαστικά στα αιτήματά τους, μετά την αδιαλλαξία που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου της, που οδήγησε σε αδιέξοδο.

"Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις απεργίες και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να απαντήσει θετικά στα αιτήματά μας και κυρίως τις αυξήσεις των ημερομισθίων μας", δήλωσε ο ηγέτης της "Σάνιτας" - της Ενωσης των Εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες - Μάριους Πέτσου και αναμετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρομπρές".

Οι απεργοί ζητούν αύξηση της τάξης μεταξύ 25%-100%, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που δεν προτίθεται να δώσει παραπάνω από 25%, θέση που οδήγησε και σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις, αφού οι εργαζόμενοι την απέρριψαν ως πολύ χαμηλή. Ο μέσος μηνιαίος μισθός για τις νοσοκόμες είναι περίπου 400.000 λέι, δηλαδή 14.000 δρχ., ενώ για τους γιατρούς των κρατικών νοσοκομείων το ποσό μπορεί να φτάσει και τις 25.000 δρχ. (!).

Η παρούσα απεργία αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την οικτρή κατάσταση του υγειονομικού συστήματος της χώρας, όπου γιατροί και υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αμείβονται πενιχρά, αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού των νοσοκομείων με μηχανήματα, ακόμα και με είδη πρώτης προτεραιότητας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Δε φτάνει μόνο αυτό, ο ετήσιος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το τρέχον έτος περικόπτει και άλλο τα "κουτσουρεμένα" κονδύλια για την Υγεία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται υπό διάλυση. Το περασμένο φθινόπωρο το υπουργείο Υγείας της χώρας προχώρησε σε μαζικές περικοπές, που πολύ απλά σήμαιναν περίπου 30.000 απολύσεις, οι οποίες εντάσσονταν στο "μεταρρυθμιστικό οικονομικό πρόγραμμα" της νέας ρουμανικής κυβέρνησης, για το δυτικό προσανατολισμό της χώρας και το άνοιγμα προς την "οικονομία της αγοράς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ