Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αεροπορικό δυστύχημα "πλήγμα" στη χούντα του Αλ Μπασίρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Πλήγμα στη στρατιωτική κυβέρνηση του δικτάτορα Αλ Μπασίρ επέφερε το χτεσινό αεροπορικό δυστύχημα (;) στο Νασίρ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οχτώ κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος αντιπρόεδρος, στρατηγός Αλ Ζουμπαϊρ Μοχάμεντ Σαλέχ.

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 άτομα, είχε αναχωρήσει χτες το πρωί από τη σουδανική πρωτεύουσα, Χαρτούμ, για το Νασίρ (800 χλμ. νότια του Χαρτούμ).

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, έκανε αναγκαστική προσγείωση, στο αεροδρόμιο του Νασίρ, αλλά ολίσθησε στο βρεγμένο διάδρομο προσγείωσης και συνετρίβη στον ποταμό Σόμπατ. Αυτό συνέβη σύμφωνα την κυβερνητική εκδοχή. Γιατί ο ανταρτικός "Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν" (SPLA) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Νασίρ. "Δεν ήταν δυστύχημα", δήλωσε ο Ζούστιν Γιαάκ, εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους του SPLA, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ από το Ναϊρόμπι. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: "Το αεροσκάφος ακολουθούσε πορεία προς την Τζούμπα (νότιο Σουδάν) και όταν βρέθηκε στην περιοχή που ελέγχουμε, το καταρρίψαμε".

Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ των επιζησάντων είναι ο υπουργός Πληροφόρησης Αλ Ταγιέμπ Ιμπραϊμ Μοχάμεντ Χαϊρ και τα έξι μέλη του πληρώματος. Οι πρώτες πληροφορίες υποστήριζαν ότι μεταξύ των νεκρών είναι ο διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ειρήνη Μουσά Σαγιέντ Αχμέντ και ο πρώην ηγέτης των ανταρτών Αρόκ Θον Αρόκ.

Ο 54χρονος αντιπρόεδρος Σαλέχ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα που έκαναν οι φανατικοί ισλαμιστές το 1989.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν διήμερη επίσκεψη στο Νότιο Σουδάν, όπου και μαίνεται ο 15χρονος αιματηρός πόλεμος με τους χριστιανούς και τους ανιμιστές.

Ασταμάτητοι οι βομβαρδισμοί στο Νότιο Σουδάν

Στο μεταξύ, Σουδανοί αντάρτες κατηγόρησαν τη χούντα του Αλ Μπασίρ ότι βομβαρδίζει ασταμάτητα κατοικημένες περιοχές του νότιου Σουδάν, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων αμάχων. Ο Ζιστίν Γιαάκ Αρόπ, εκπρόσωπος του "Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού", πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές κοντά στον ποταμό Τζουρ, πλησίον της πόλης Γουάου (1.000 χλμ. νότια του Χαρτούμ). Οι αντάρτες είχαν θέσει πρόσφατα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Γουάου, ενώ οι βομβαρδισμοί στην πόλη άρχισαν γύρω στις 29 Γενάρη. Από άλλες πηγές έγινε γνωστό ότι βομβαρδίστηκε και ένας αριθμός άλλων κατοικημένων περιοχών, μεταξύ αυτών, οι Μαλουάλ Κον, Αντέτ, Ατσάνα, Λουνγιακέρ, Ακόκ και Τιέκτθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ