Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο λουτρό αίματος από ακροδεξιές οργανώσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Τη δολοφονία περίπου 50 ατόμων στη βολιβιανή πόλη Πουέρτο Ασίς από παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση κατήγγειλε χτες ο δήμαρχος της περιοχής, Νέστορ Χερνάντες.

Ο δήμαρχος, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Μπογκοτά "ΡΑΝΤΙΟΝΕΤ", είπε ότι μέσα στις τελευταίες 10 μέρες σφαγιάστηκαν στο Πουέρτο Ασίς περίπου 38 χωρικοί, έμποροι και φοιτητές, και 10 άλλοι σε ένα γειτονικό χωριό.

Η παραστρατιωτική ομάδα που φέρεται να ευθύνεται για τις δολοφονίες θεωρούσε τα θύματα συνεργάτες των ανταρτών των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας", που είναι η αρχαιότερη αντάρτικη ομάδα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τον Χερνάντες, οι παραστρατιωτικοί έχουν καταστρώσει μια λίστα με 250 ονόματα ατόμων της περιοχής, που σκοπεύουν να δολοφονήσουν στο μέλλον, με την ίδια αιτιολογία. Ο ίδιος περιέγραψε ότι πολλά από τα θύματα πετάχτηκαν στα ορμητικά νερά του ποταμού Πουτουμάγιο, ενώ ένας άνδρας κάηκε ζωντανός στην κεντρική πλατεία του Πουέρτο Ασίς. Ο επίσκοπος της κοινότητας Σιμπουντόι, που βρίσκεται κοντά στο Πουέρτο Ασίς, Φάμπιο Μοράλες, χαρακτήρισε τις δολοφονίες "επιχείρηση εκκαθάρισης".

Ο δήμαρχος Χερνάντες είπε ότι οι άνδρες της παραστρατιωτικής ομάδας που αποκαλείται "Παράκος" έφθασαν στο Πουέρτο Ασίς με "κρατικά" ελικόπτερα, από τη βάση των επιχειρήσεών τους που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Πουέρτο Λεγκουιζάμο. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι αν και ενημέρωσε τους υπευθύνους ασφαλείας των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για να σταματήσει το λουτρό αίματος.

Πριν από ένα χρόνο, ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών ομάδων της Κολομβίας, Κάρλος Καστάνο, που έχει επικηρυχτεί για ένα εκατομμύριο δολάρια, είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του θα δράσουν στις επαρχίες Πουτουμάγιο και Κακέτα "για να εξαρθρώσουν το αντάρτικο από τις περιοχές που η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ελέγξει". Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ανακοινώσει ότι οι παραστρατιωτικοί έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία χρονιά περισσότερες από 70 επιθέσεις, δολοφονώντας πάνω από 500 ανθρώπους. Οι ίδιες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο στρατός της Κολομβίας προστατεύει, αν όχι βοηθά, αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ