Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολα για ένα... άγγιγμα

Μια χαρακτηριστική ταινία του νέου γαλλικού κύματος υπογεγραμμένη από ένα σημαντικό εκπρόσωπό του, τον Ερίκ Ρομέρ,τον σκηνοθέτη του μήνα της ΝΕΤ,θα παρουσιαστεί στις 00.30.Μιλάμε για το "Γόνατο της Κλερ",που γυρίστηκε στα 1970. Μια ταινία με λιτό, στιλιζαρισμένο ύφος, που αφηγείται την εξής ιστορία: Ο Ζερόμ, ένας 35χρονος που ζει σε μια έπαυλη κοντά στην Ανεσί, συναντά τυχαία την Ορορ, μια Ρουμάνα συγγραφέα, που έχει γνωρίσει στο Βουκουρέστι όταν ήταν ακόλουθος στην πρεσβεία. Στο διαμέρισμα της Ορορ θα γνωρίσει την κόρη της, την Κλερ που είναι σβέλτη, είναι φίνα, κομψή, έξυπνη και διαθέτει ένα εξαιρετικό γόνατο! Ο Ζερόμ συγκινείται από τα χαρίσματα της νέας κοπέλας και κυρίως από το γόνατό της, που θέλει να το ακουμπήσει αλλά δεν τολμά. Κάποτε θα γίνει κι αυτό και ο θεατής θα διαπιστώσει τα αποτελέσματα αυτού του αγγίγματος. Ο Ερίκ Ρομέρ γεννήθηκε στις 18 Απρίλη του 1918 και πέθανεστις 11 Νοέμβρη του 1958. Σπούδασε στο "Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ" στο Σεν Κλου. Δίδαξε σε λύκειο, ίδρυσε κινηματογραφικές λέσχες, ανιματέρ και ήταν συνιδρυτής των Καγιέ ντε Σινεμά. Μέσα από τις ταινίες του καταγράφει με την αντικειμενικότητα ενός ηθογράφου του καιρού μας, τη μικροαστική νοοτροπία στις διάφορες παραλλαγές της. Οι ταινίες του στηρίζονται αποκλειστικά σε λεπτά επεξεργασμένους διαλόγους, που φανερώνουν τη λογοτεχνική κλίση του Γάλλου σκηνοθέτη. Στην ταινία που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, παίζουν οι: Ζαν Κλοντ Μπριαλί, Ορορ Κορνί και Μπεατρίς Ρομάν.

"Μέτεορ",είναι ο τίτλος της ταινίας επιστημονικής φαντασίας που σκηνοθέτησε ο Ρόναλντ Νιμ. Ενας διάσημος αστροφυσικός αναζητά τρόπο προκειμένου να σώσει τους ανθρώπους από ένα γιγάντιο κομμάτι από κομήτη που κινείται με ταχύτητα προς τη Γη. Αδιάφορη ταινία, με μόνο ατού το πρωταγωνιστικό της τιμ, που είναι οι Σον Κόνερι, Νάταλι Γουντ, Μπράιαν Κιθ, Χένρι Φόντα, Μάρτιν Λαντάου και Τρέβορ Χάουαρντ. (ΕΤ - 1 22.20)

Την ιδιότυπη δημιουργία του Νίκου Νικολαϊδη "Ευρυδίκη",θα προβάλει ηΕΤ - 1 στις 00.45.Το πορτρέτο μιας γυναίκας που ζει απομονωμένη σ' ένα δωμάτιο και αρνείται την επαφή της με τον έξω κόσμο, αναζητώντας όμως στιγμές που θα την απαλλάξουν από τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Για το λόγο αυτό δέχεται την επίσκεψη ενός παλιού αγαπημένου της, ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί ν' αλλάξει. Παίζουν οι Βέρα Τσέχοβα, Νίκη Τριανταφυλλίδη και Τζον Μουρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ