Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο καυγάς για το... χρήμα

Η διαφωνία της ΕΠΑΕ για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Ο "σύγχρονος θεός" δηλαδή το χρήμα, αποτελεί το κεντρικό σημείο τριβής ανάμεσα σε πολιτεία και ΕΠΑΕ, στο προσχέδιο νόμου που διοχετεύεται από δω και από κει. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, δεν έδωσε το σχετικό κείμενο στους αρμόδιους φορείς, ούτε υπήρξε επίσημη ενημέρωσή τους, παρότι μάλλον αύριο Παρασκευή θα το φέρει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ετσι κάθε ενδιαφερόμενος το εξασφαλίζει με όποιον τρόπο μπορεί και κάνει τις παρατηρήσεις του.

Μέσω αυτής της οδού έφτασε και στη διοργανώτρια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, η οποία το χαρακτηρίζει "προσχηματικό και ψευδεπίγραφο". Κατά τον πρόεδρό της, Σ. Σφακιανάκη, "όλο το προσχέδιο έχει γίνει για να καλύψει ένα άρθρο. Την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες (σσ ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, μάλλον και η ΑΕΚ) που θέλουν να διαπραγματεύονται μόνες τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση, για να βρει συμμάχους, γίνεται όλη αυτή η επίφαση της εξυγίανσης. Μόνο για ν' αρθεί το δικαίωμα της ΕΠΑΕ να υπογράφει συμβάσεις.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον για κάποιες θεσμικές παρεμβάσεις υποκρύπτει μια σκοπιμότητα που εντοπίζεται στο να περάσει χωρίς αντίδραση η διάταξη για τα τηλεοπτικά". Η "ταμπακιέρα" λοιπόν, είναι τα τεράστια έσοδα που απορρέουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ιδίως όταν θα εφαρμοστεί και το "pay per view" (πλήρωσε για να δεις). Αλλωστε ο οικονομικά ισχυρός αποκτά πολύπλευρη δύναμη...

Οι επαγγελματίες παράγοντες προβάλλουν μια ακόμα βασική αντίθεση. Αρνούνται την παρέμβαση της πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται στο προσχέδιο, και περιορίζει στο ελάχιστο τις αρμοδιότητες της ΕΠΑΕ. Ο ρόλος των παραγόντων καθίσταται σχεδόν διακοσμητικός, αφού τα περισσότερα θέματα θα καθορίζονται με κανονιστικές πράξεις του εκάστοτε υπουργού.

Απ' την άλλη αποδέχονται εν μέρει κάποια πράγματα, περισσότερο ως κίνηση τακτικής. Π.χ. συμφωνούν με το "πόθεν έσχες" για τους παράγοντες και τη στελέχωση των πειθαρχικών επιτροπών με τακτικούς δικαστές. Αμφότερα όμως να γίνονται από τα προβλεπόμενα όργανα (υπουργείο Οικονομικών, Πρωτοδικείο κλπ) και όχι από τον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτήσεις... θράσους (2003-12-05 00:00:00.0)
Ανούσιες προτάσεις... (2001-01-19 00:00:00.0)
Το πρωτάθλημα ξαναρχίζει, οι απαιτήσεις παραμένουν (1999-01-12 00:00:00.0)
Επανέρχεται ο "μπαμπούλας" ΦΙΦΑ (1998-04-09 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο ΕΠΑΕ σε ΟΠΑΠ (1997-11-01 00:00:00.0)
Απειλεί η ΕΠΑΕ (1996-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ